Yle uutisoi Liikenne- ja viestintäministeriän valmistelevan lakimuutosta robotti-, eli ilman kuljettajaa kulkevien, autojen sallimiseksi rajatuilla alueilla yleisessä tieliikenteessä. Kokeilun on tarkoitus alkaa vuoden 2015 alusta, ja kestää viisi vuotta.

Robottiautoista on odotettavissa jo keskipitkällä aikavälillä merkittäviä hyötyjä. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tilaamassa selvityksessä “Radikaalit teknologiset ratkaisut” ennakoidaan, että robottiautojen kehityksen myötä henkilöautoja pystytään käyttämään aiempaa tehokkaammin, jolloin koko maan henkilöautokanta voisi pudota noin kolmesta miljoonasta autosta miljoonaan autoon. Tällä olisi merkittävät vaikutuksensa niin maankäyttöön kuin liikenteeseenkin kasvavalla kaupunkiseudullamme. Tulevaisuudessa automaattiautot voivat olla hyvä täydentävä liikkumistapa suuremman kapasiteetin joukkoliikennemuotojen, kuten raitiotien, ohella.

Esitämme, että Tampere hakeutuisi robottiautojen kokeilualueeksi. Kaupunkimme on kunnostautunut aiemminkin tietoyhteiskunnan kärkihankkeissa, ja kestävän tulevaisuuden liikennemuotojen edistäminen sopisi Tampereen profiilin erinomaisesti. Samoin robottiautokokeiluun osallistuminen tukisi Tampereen profiilia innovaativisten kaupunkien INKA-verkostossa.

Vihreä valtuustoryhmä.