Dno TRE: 4548/2009

Valtuustoaloite lukiokirjapankin perustamiseksi – Tampereen vihreä valtuustoryhmä

Lukion oppikirjat ovat kalliita. Lukiolaisten liitto on laskenut, että niihin kuluu henkilöä kohden lukion aikana jopa 1000 euroa. Käytettyihinkin kirjoihin kuluu useita satoja euroja. Summa on valtava erityisesti kaikkein heikoimmin toimeentuleville opiskelijoille. Oppikirjoihin mahdollisesti myönnettävä harkinnanvarainen toimeentulotuki riittää vain murto-osaan tarvittavista kirjoista.

Se, että jokainen opiskelija ostaa omat kirjansa, ei ole ekologisestikaan järkevää, koska yhden kirjan käyttöikä jää lyhyeksi. Kirjastoissa on saatavilla lukioiden oppikirjoja hyvin vähän tarvitsijoiden määrään nähden.

Ei ole välttämätöntä, että kaikki opiskelijat ostavat omat kirjat. Kaupunkiin voisi perustaa lukiokirjapankin, johon hankittaisiin riittävästi kirjoja lainattavaksi. Järjestely olisi ekologinen ja helpottaisi merkittävästi heikosti toimeentulevien perheiden lasten opiskelumahdollisuuksia.

Esitämme, että Tampereen kaupunki selvittää mahdollisuudet perustaa lukiokirjapankki, josta lukioiden opiskelijat voivat lainata oppikirjoja kurssien ajaksi esimerkiksi panttia vastaan.

Tampereella 13.5.2009
Tampereen vihreä valtuustoryhmä