Tampereen kaupungin omissa joukkoliikenneselvityksissä on todettu, että suositeltava matka joukkoliikenteen pysäkille on alle 400–600 metriä omasta työpaikasta tai kodista. Tampereen keskustassa joukkoliikenne kulkee keskustassa pääasiassa Hämeenkatua pitkin. Kuitenkin Hämeenkadusta 400 metrin matkalla päästään vasta pohjoisessa Satakunnankadun ylitse ja etelässä Vuolteenkadun, Suvantokadun ja Tiiliruukinkadun tienoille. Näiden suositusten ulkopuolelle jää keskustasta useita tiheän asumisen ja työpaikkojen alueita, joissa tuhannet ihmiset kulkevat päivittäin.

Tampereen keskustassa asuu yhteensä 42 000 asukasta. Tampereen keskusta on myös merkittävä työpaikkakeskittymä. Hämeenkadusta 2,5 kilometrin säteellä sijaitsee noin 60.000 työpaikkaa, eli jopa 50 % Tampereen ja 38 %
kaikista kaupunkiseudun työpaikoista.

Mielestämme keskustan alueet tulee saada joukkoliikenteen piiriin suositusten mukaisesti. Ehdotuksenamme on ensimmäiseksi lisätä joukkoliikenteen kattavuutta keskusta-alueella kustannustehokkaasti muuttamalla päätepysäkkejä ja luomalla ns. häntälinjoja. Mallissa nykyään keskustorille pysähtyvä bussi ei pysähtyisikään parkkiin keskustorille, vaan jatkaisi matkaansa ja päätepysäkki sijaitsisikin esimerkiksi Ratinassa, Tampellassa tai Armonkalliolla. Tällaisia linjoja on muun muassa kesällä voimaan tulevat uudet linjat 4, 5, 9, 10, 12 ja 33.

Näin saamme palveltua kymmeniä tuhansia tamperelaisia paremmin joukkoliikenteellä ja ehdotus tukee vahvasti kaupunkistrategian tavoitetta joukkoliikenteen kulkutapaosuuden kasvattamisesta 22 prosenttiin.

12.5.2014
Vihreä valtuustoryhmä