Dno KKA: 1833/004/2006

59 § Olli-Poika Parviaisen valtuustoaloite apuvälinepäivystyspalvelun kehittämiseksi

Olli-Poika Parviaisen valtuustoaloite 22.2.2006:

“Erilaiset liikkumisen apuvälineet, kuten esimerkiksi pyörätuolit ja rollaattorit ovat monille ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Eri tukijärjestelmien avulla on mahdollistettu näiden apuvälineiden hankkiminen ja kunnossapito.

Apuvälineet kuitenkin rikkoutuvat aika ajoin. Tampereella apuvälineille on olemassa korjaus ja vaihtopalvelu, mutta se toimii ainoastaan arkisin virka aikaan. Tekniset viat eivät kuitenkaan kysy sopivaa kellonaikaa ja apuvälineet saattavat hajota mm. iltaisin, viikonloppuisin tai juhlapyhinä. Esimerkiksi liikkumisen apuvälineitä käyttävä vammainen henkilö voi jäädä vangiksi omaan kotiinsa useaksi päiväksi, jos apuväline sattuu rikkoutumaan vaikkapa perjantai iltana. Tämä saattaa tarkoittaa liikkumiskyvyttömyyttä tai esimerkiksi sitä, että asianomainen henkilö ei voi hankkia ruokaa tai asioida WC:ssä. Apuvälineiden käyttäjille mahdollisuus ympärivuorokautiseen apuvälinepäivystykseen on merkittävä asia.

Ympärivuorokautinen apuvälinepäivystys olisi mahdollista organisoida esimerkiksi päivystyspoliklinikan yhteyteen. Koska työtä ei ole jatkuvasti tai paljon, voisi päivystyksen yhdistää myös esimerkiksi kaupungin huoltohenkilökunnan toimenkuvaan. Käytännössä tarvitut resurssit ovat pieniä ja kustannustehokkaita. Myös ostopalveluna toteutettavaa ratkaisua on syytä harkita.

Esitän, että Tampereen kaupunki selvittää mahdollisuudet organisoida liikkumisen apuvälineiden korjaamiseen ja vaihtoon keskittyvä päivystyspalvelu ja kartoittaa palveluun tarvittavat resurssit. Tämän jälkeen palvelu tulee käynnistää mahdollisimman nopealla aikataululla.”