Olen 39-vuotias filosofian maisteri ja pitkäaikainen Tampereen kaupunginvaltuutettu. Toimin kansanedustajana ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana kauden 2015-2019. Olen naimisissa ja perheeseemme kuuluvat minun ja yrittäjäpuolisoni lisäksi vuonna 2013 syntynyt poikamme ja vuonna 2015 syntynyt tyttäremme. Työskentelen tällä hetkellä sisäministerin valtiosihteerinä sisäministeriössä. Tehtäviini kuuluvat ministeriön johtotehtävien lisäksi esikuntapäällikön tehtävät ja maan hallituspolitiikan yhteensovittaminen ja toteuttaminen.

Muutin Tampereelle opintojen perässä vuonna 2000 ja koin saman tien olevani kotona. Tätä ennen asuin suurimman osan elämästäni Raumalla ensin isäni ja myöhemmin uusioperheen kanssa. Vietin myös paljon aikaa pääkaupunkiseudulla äitini luona.

Olen työskennellyt monissa tehtävissä. Nuoruuden kesätyöni tein rautakaupassa. Opintojeni ohessa työnsin pyörätuolia ja autoin arjen askareissa vammaisen henkilön henkilökohtaisena avustajana. Vuosina 2004-2009 työskentelin kansanedustajan avustajana. Samoihin aikoihin toimin myös tuottajana opiskelijaporukalla perustamassamme pelialan yrityksessä. Lopulta yritystoiminta ei kantanut vuosikymmenen loppuun asti, mutta se opetti ja kasvatti paljon.

Myöhemmin toimin myös freelance-yrittäjänä. Olen työskennellyt myös Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan pääsihteerinä ja sen jälkeen tietotekniikan opettajana Tampereen seudun ammattiopisto TREDUn maahanmuuttajakoulutuksessa. Sieltä jatkoin vuonna 2011 Tampereen osaamis-, elinkeino- ja sivistyspalvelujen apulaispormestariksi. Työ suurehkon kaupungin johdossa opetti paljon ja antoi hyvät eväät julkishallintoon ja johtamiseen. Toimin apulaispormestarina lopulta vajaan neljän vuoden ajan, vaikuttaen näkyvästi monissa kysymyksissä. Koska pormestarimalli ei tunne virkavapaata, jouduin luopumaan apulaispormestarin tehtävästä tultuani valituksi eduskuntaan.

Koulutukseltani olen filosofian maisteri (M.Sc.) ja medianomi amk (B.A.). Valmistuin Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelmasta, internet-ja pelitutkimuksen suuntautumisvaihtoehdosta vuonna 2016. Kiitettävillä arvosanoilla arvioidun graduni aiheena oli ikäteknologiaan liittyvä digitaalinen pelaaminen ikäihmisten elämässä. Tarkastelin teknologian ja digitaalisten pelien mahdollisuuksia onnistuvan ikääntymisen ja hyvinvoinnin edistäjinä. Sivuaineena opiskelin journalistiikkaa ja tiedotusoppia. Tampereen ammattikorkeakoulun Taiteen ja viestinnän yksikön viestintäpuolelta valmistuin medianomi amk:ksi vuonna 2004. Ylioppilaaksi kirjoitin Rauman lyseon lukiosta vuonna 1999. Vuonna 2019 aloitin tohtoriopinnot Tampereen yliopistossa Informaatiotieteiden tohtoriohjelmassa, liittyen teknologiapoliittiseen sääntelyyn ja sen vaikutuksiin. Tohtoriopinnot ovat tällä hetkellä valtiosihteerin intensiivisistä tehtävistä johtuen enemmänkin harrastus.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen vei minut mukanaan puolivahingossa vuonna 2003, jolloin perustin ystäväni kanssa Vihreiden nuorten paikallisyhdistyksen Tampereelle. Olin myös perustamassa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liittoa ja olenkin toiminut molempien edeltä mainittujen järjestöjen sekä Tampereen Vihreän kunnallisjärjestön puheenjohtajana. Hiljattain johdin myös Vihreiden uuden poliittisen ohjelman laatimista ja osallistuin pääministeri Rinteen (Marinin) hallituksen hallitusneuvotteluihin Eurooppa-politiikasta vastaavan työryhmän vetäjänä.

Tampereen kaupunginvaltuustossa olen ollut yhtäjaksoisesti toistakymmentä vuotta. Pääsin vuoden 2004 vaaleissa ensimmäiselle varasijalle ja vuonna 2008 nousin kaupunginvaltuutetuksi ja samalla kaupunginhallituksen jäseneksi ja vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajaksi. Ehdin johtaa valtuustoryhmää lähes seitsemän vuoden ajan, kunnes luovuin tehtävästä tultuani valituksi eduskuntaan. Valtuutettuna jatkan edelleen. Kunnallisia luottamustehtäviä minulle on kertynyt vuosien saatossa paljon. Olen listannut ne ansioluettelossani. Toimin esimerkiksi monien tunteman Tampereen Särkänniemen sekä Suomen johtavan laboratorioalan yrityksen Fimlab laboratorioiden hallitusten puheenjohtajana. Olen myös HHJ-koulutettu hallitusammattilainen.

Toimin eduskunnassa kauden 2015-2019. Tuolloin toimin myös Vihreän eduskuntaryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana ja pääsin vaikuttamaan mm. hallintovaliokunnassa ja tulevaisuusvaliokunnassa. Olin myös mm. Suomen poliisiasiain neuvottelukunnan ja valtakunnallisen etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNOn jäsen. Toimin kansanedustajuuteni aikana myös esimerkiksi Euroopan Neuvoston Suomen valtuuskunnassa. Vastasin myös vihreiden osuudesta parlamentaarisissa liikennetyöryhmissä ja olin tiiviisti mukana mm. sote-sopassa ja tiedustelulakien käsittelyssä. Hain uudelleen ehdolle huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa mutta äänimääräni ei riittänyt jatkokaudelle. Toukokuussa 2019 olin ehdolla Euroopan parlamenttiin ja sain lähemmäs 10 000 ääntä. Työ eduskunnassa oli antoisaa ja keskityin siihen täysillä. Valitettavan suuri osa tämän päivän eduskuntatyöstä on kuitenkin tarpeettoman kohinan keskellä tarpomista. Toivon että poliittinen kulttuuri tervehtyisi näiltä osin, ja että pääosassa olisivat yhteiset asiat. Yhteiskunnallinen päätöksenteko kaipaisi myös enemmän dialogia ja ratkaisukeskeisyyttä, vähemmän poteroita ja polarisaatiota.

Vapaa-ajallani rentoudun läheisteni seurassa tai sekalaisia asioita harrastaen: puuhastelen lastemme kanssa ja luen mielelläni monenlaista kirjallisuutta aina historiasta tieteiskirjallisuuteen. Kuuntelen myös päivittäin (lähinnä englanninkielisiä) äänikirjoja. Olen aktiivinen musiikin kuuntelija, vinyylilevyjen keräilijä ja elokuvien ystävä, innokas luonnon ja tähtitaivaan tarkkailija, polkupyöräilijä ja peliharrastaja. Terveyttäni ylläpidän kuntosalilla. Harrastuksistani voi lukea lisää täällä.

opp (at) ollipoikaparviainen.fi
050 513 2005

Facebook
Instagram
Twitter
Wikipedia