Olen 38-vuotias kokenut tamperelainen poliitikko, kahden pienen lapsen isä ja entinen kansanedustaja. Olen naimisissa ja perheeseemme kuuluvat minun ja yrittäjäpuolisoni lisäksi vuonna 2013 syntynyt poikamme ja vuonna 2015 syntynyt tyttäremme. Työskentelen valtiosihteerinä sisäministeriössä.

Muutin Tampereelle opintojen perässä vuonna 2000 ja koin saman tien olevani kotona. Tätä ennen asuin suurimman osan elämästäni Raumalla ensin isäni ja myöhemmin uusioperheen kanssa. Vietin myös paljon aikaa pääkaupunkiseudulla äitini luona.

Olen työskennellyt monissa tehtävissä. Nuoruuden kesätyöni tein rautakaupassa. Opintojeni ohessa työnsin pyörätuolia ja autoin arjen askareissa vammaisen henkilön henkilökohtaisena avustajana. Vuosina 2004-2009 työskentelin kansanedustajan avustajana. Tämä politiikan aitiopaikka loi vankan perustan vaikuttamistyölleni. Samoihin aikoihin toimin myös opiskelijaporukalla perustamassamme pelialan yrityksessä. Lopulta yritystoiminta ei kantanut vuosikymmenen loppuun asti, mutta se opetti ja kasvatti paljon.

Myöhemmin toimin myös freelance-yrittäjänä. Olen työskennellyt myös Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan pääsihteerinä ja sen jälkeen tietotekniikan opettajana Tampereen seudun ammattiopisto TREDUn maahanmuuttajakoulutuksessa. Sieltä jatkoin vuonna 2011 Tampereen osaamis-, elinkeino- ja sivistyspalvelujen apulaispormestariksi. Työ suurehkon kaupungin johdossa opetti paljon. Toimin apulaispormestarina lopulta vajaan neljän vuoden ajan, kunnes minut äänestettiin eduskuntaan huhtikuussa 2015.

Koulutukseltani olen filosofian maisteri (M.Sc.) ja medianomi amk (B.A.). Valmistuin Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelmasta, internet-ja pelitutkimuksen suuntautumisvaihtoehdosta vuonna 2016. Graduni aiheena oli ikäteknologiaan ja pelitutkimukseen liittyvä digitaalinen pelaaminen ikäihmisten elämässä. Sivuaineena opiskelin journalistiikkaa ja tiedotusoppia. Tampereen ammattikorkeakoulun Taiteen ja viestinnän yksikön viestintäpuolelta valmistuin medianomi amk:ksi vuonna 2004. Ylioppilaaksi kirjoitin Rauman lyseon lukiosta vuonna 1999. Vuonna 2019 aloitin tohtoriopinnot Tampereen yliopistossa.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen vei minut mukanaan puolivahingossa vuonna 2003, jolloin perustin ystäväni kanssa Vihreiden nuorten paikallisyhdistyksen Tampereelle. Olin myös perustamassa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liittoa ja olenkin toiminut molempien edeltä mainittujen järjestöjen puheenjohtajana. Lisäksi olen johtanut mm. Tampereen Vihreää kunnallisjärjestöä ja ollut jäsenenä Vihreiden puoluehallituksessa sekä useissa työryhmissä. Hiljattain johdin myös Vihreiden uuden poliittisen ohjelman laatimista ja osallistuin pääministeri Rinteen hallituksen hallitusneuvotteluihin Eurooppa-politiikasta vastanneen työryhmän vetäjänä. Vihreän järjestötoiminnan lisäksi myös kansalaisjärjestötoiminta tuli aikanaan tutuksi.

Tampereen kaupunginvaltuustossa olen ollut yhtäjaksoisesti toistakymmentä vuotta. Pääsin vuoden 2004 vaaleissa ensimmäiselle varasijalle ja vuonna 2008 nousin kaupunginvaltuutetuksi ja samalla kaupunginhallituksen jäseneksi ja vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajaksi. Ehdin johtaa valtuustoryhmää lähes seitsemän vuoden ajan, kunnes luovuin tehtävästä tultuani valituksi eduskuntaan. Valtuutettuna jatkan edelleen. Kunnallisia luottamustehtäviä minulle on kertynyt vuosien saatossa paljon. Olen listannut ne ansioluettelossani. Toimin esimerkiksi monien tunteman Tampereen Särkänniemen sekä Suomen johtavan laboratorioalan yrityksen Fimlab laboratorioiden hallitusten puheenjohtajana.

Toimin eduskunnassa kauden 2015-2019. Tuolloin toimin myös Vihreän eduskuntaryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajakseen ja pääsin vaikuttamaan mm. hallintovaliokunnassa ja tulevaisuusvaliokunnassa. Olen myös mm. Suomen poliisiasiain neuvottelukunnan ja valtakunnallisen etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNOn jäsen. Toimin kansanedustajuuteni aikana myös esimerkiksi Euroopan Neuvoston Suomen valtuuskunnassa. Vastasin myös vihreiden osuudesta parlamentaarisissa liikennetyöryhmissä ja olin tiiviisti mukana mm. sote-sopassa. Eduskuntatyö oli kiehtovaa, alati muuttuvaa ja etenkin näinä aikoina myös haastavaa. Jokainen päivä oli erilainen. Hain uudelleen ehdolle huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa mutta äänimääräni ei riittänyt jatkokaudelle. Toukokuussa 2019 olin ehdolla Euroopan parlamenttiin ja sain lähemmäs 10 000 ääntä.

Vapaa-ajallani rentoudun läheisteni seurassa tai sekalaisia asioita harrastaen: puuhastelen lastemme kanssa ja luen mielelläni monenlaista kirjallisuutta aina historiasta tieteiskirjallisuuteen. Olen aktiivinen musiikin kuuntelija, vinyylilevyjen keräilijä ja elokuvien ystävä, innokas luonnon ja tähtitaivaan tarkkailija, polkupyöräilijä ja peliharrastaja. Viime aikoina olen innostunut erityisesti äänikirjoista ja kuntosalilla käymisestä. Harrastuksistani voi lukea lisää täällä.

opp (at) ollipoikaparviainen.fi
050 513 2005

Facebook
Instagram
Twitter
Wikipedia