tiedote 12.4.2018

Suomalaisten medioiden päätoimittajat julkaisivat hiljattain poikkeuksellisen kannanoton, jossa he vaativat toimittajien ja muiden julkisissa ammateissa toimivien ihmisten oikeusturvan parantamista. Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviaisen mukaan vaatimus on aiheellinen. Vihreä eduskuntaryhmä jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen oikeusministerin vastattavaksi torstaina 12.4.

– Toimittajiin ja muihin omalla nimellään julkisuudessa toimiviin ihmisiin kohdistuu toistuvasti ja enenevässä määrin painostusta ja uhkailua. Kyse on systemaattisesta vainoamisesta. Häiritsijöiden yhteistoiminta vaikuttaa masinoidulta ja järjestelmälliseltä, sanoo vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen.

– Vainoaminen on uhka sananvapaudelle. Sen tarkoitus on vaientaa. Se vaikeuttaa toimittajan työtä ja uhkaa aiheuttaa itsesensuuria. Vihapuhe kohdistuu julkisessa ammatissa toimivien ohella myös tavallisiin kansalaisiin, sanoo Parviainen.

– Nykylainsäädäntö ei kuitenkaan pysäytä tekijöitä. Lainsäädäntöä ja vallitsevia oikeuskäytäntöjä tulisi arvioida kriittisesti arvioida ja ryhtyä toimiin, jotta vihapuheeseen puututaan myös lainsäädännön keinoin, sanoo Parviainen.

Lisätiedot:
Olli-Poika Parviainen
050 513 2005