Hallitus löi tänään pöytään uuden kantansa EU-komission esitykseen turvapaikanhakijoiden jaosta. Kysyin siitä eilen myös eduskunnan kyselytunnilla. Ei yllätyksiä. Hyvä, että hallitus on valmis edes vapaaehtoispohjalta ottamaan Suomeen hätää pakenevia ihmisiä, toisin kuin esimerkiksi itä-Euroopan maat. Toisaalta harmi, että hallituksen muut linjaukset ovat niin huonoja. Esimerkiksi turvapaikanhakijan saama vastaanottoraha on niin pieni, että sen leikkaamisesta puhuminen on silkkaa populismia.

Olisi Euroopan ja Suomenkin etu, että nyt luotaisiin valmiiksi myös pysyvät, toimivat ja nopeat säännöt tulevaisuutta varten. Valitettavasti tällainen ennakoimaton ja poikkeuksellisen vakava kriisi voi iskeä uudelleen isoon määrään ihmisiä kerralla toistekin. Vaikka ajatus nyt tuntuu kaukaiselta, jonakin päivänä se voi kohdistua myös Suomeen tai suomalaisiin.

Niin ja hallintovaliokunnassakin äänesteltiin taas tänään kannoista Suomen linjaan EU:n vastuunjakomekanismista. Esitin jälleen pysyvien käytäntöjen kannattamista ja sitä ettei turvapaikanhakijatilannetta sotkettaisi kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen, jonka kustannuksella turvapaikkapolitiikkaa nyt tehdään. Hävisimme railakkain äänin 12-2.