Tiedote 20.3.2019

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ilmoitti Ylen vaalitentissä translain uudistamisen olevan heille hallituskysymys. Vihreän eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja, puolueen poliittisen ohjelman valmistelusta vastannut kansanedustaja Olli-Poika Parviainen katsoo, ettei kristillisdemokraateilla pitäisi näissä olosuhteissa olla asiaa vaalien jälkeen muodostettavaan hallitukseen. 

Vaalitulos ratkaisee hallitusneuvottelujen tilanteen, mutta yksittäisen, fundamentalistista uskonnollista linjaa vetävän pienpuolueen ei pidä enää missään olosuhteissa antaa määritellä Suomen ihmisoikeuslinjaa omasta marginaalistaan käsin, Parviainen vaatii. 

Eduskuntapuolueet vastaanottivat viime marraskuussa kansalaisjärjestöjen vetoomuksen translain kokonaisuudistuksen kiirehtimiseksi. Tällöin useimmat eduskuntapuolueet puolsivat uudistusta. Hallituksessa uudistuksen jarruna olivat ensin Perussuomalaiset ja sitten Siniset, niin ikään uskonnollisin perustein. Positiivisen kannan ovat ottaneet ainakin SDP, Kokoomus, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Translain ongelmat ovat nousseet toistuvasti esiin myös eduskunnan täysistunnoissa kuluneella kaudella.

Kristillisdemokraatit saivat aiemmin vetkuteltua tasa-arvoista avioliittolakia tekemällä siitä hallituskysymyksen. Laki saatiin lopulta hyväksyttyä kansalaisaloitteen kautta, mutta kristillisdemokraatteja lähellä olevat tahot valmistelivat nykyiselle eduskunnalle Aito Avioliitto -kansalaisaloitteen muodossa vasta-aloitteen, jolla avioliittolain uudistusta yritettiin jälkikäteen perua, mikä oli Parviaisen mukaan poikkeuksellista.

Suomi on saanut toistuvasti moitteita transihmisten kohtelusta ja translaissa kyse on ennen kaikkea ihmisoikeuskysymyksestä, Euroopan Neuvoston Suomen valtuuskuntaan kuuluva Parviainen muistuttaa. 

Parviaisen mukaan kristillisdemokraattienkin tulisi muistaa, että sivistysvaltiossa uskonnonvapaus perustuu siihen ettei se rajoita muiden perusoikeuksia. Nykyinen translaki esimerkiksi pakkosterilisaatiovaatimuksineen rikkoo räikeästi ihmisten itsemääräämisoikeutta. 

Lisätietoja

Olli-Poika Parviainen

Vihreän eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja

050 513 2005

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Vastaanotimme 18 474 suomalaisen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan seuraavan hallituksen sitoutumista translain pikaiseen uudistamiseen. Translaki on uudistettava ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. On kansallinen häpeätahra, että Suomi rikkoo räikeästi transihmisten ihmisoikeuksia politiikallaan. Iloinen uutinen oli, että useiden oppositiopuolueiden lisäksi myös hallituspuolueet kokoomus ja keskusta liputtivat uudistuksen puolesta. Tästä tavoitteesta on pidettävä kiinni, eikä seuraava hallitus saa jäädä minkään yksittäisen ryhmän panttivangiksi tässä asiassa, kuten nytkin on käynyt ensin persujen ja sittemmin sinisten takia. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, lääketieteelliset ehdot ja vaatimus pysyvästä sukupuoliroolissa elämisestä on poistettava sukupuolen vahvistamisen ehdoista. Juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaus on erotettava toisistaan ja juridisen sukupuolen perustaksi on otettava henkilön itsemäärittely ja oma ilmoitus. Myös translasten asemaa on parannettava. Lakiin on myös lisättävä mahdollisuus valita kolmas vaihtoehto juridiseksi sukupuoleksi. #translaki #ihmisoikeudet #lhbtiq #tdor #vihreät

Henkilön Olli-Poika Parviainen (@ollipoikaparviainen) jakama julkaisu