TIEDOTE 29.11.

Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestetään tänään 29.11. #haluanjunaan -kansalaistilaisuus Hämeenlinnan junayhteyksien heikkenemisen johdosta. Aikanaan itsekin Hämeenlinnaan päivittäin töihin matkustanut Tamperelainen vihreiden kansanedustaja, puolueen liikennepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen vetoaa VR:ään, jotta eteläisen pääradan riittävän nopeat junayhteydet turvataan myös pienemmistä ja keskikokoisista kunnista. Kanta-Hämeen elinvoimaisuuden kannalta keskuskaupunki Hämeenlinnan saavutettavuus on Parviaisen mukaan erityisen tärkeää.

Helsinki-Hämeenlinna-Tampere -kasvukäytävä ja sen varrella olevat kunnat muodostavat valtakunnallisestikin merkittävän työssäkäyntialueen. Hämeenlinnan kaupungin vuonna 2016 julkaiseman pendelöintikyselyn mukaan 64 % Hämeenlinnasta tai Hämeenlinnaan pendelöivistä ihmisistä käyttää ensisijaisena liikennevälineenään junaa. Junayhteyksien muutoksilla on siis merkittäviä sekä suoria että välillisiä vaikutuksia monien ihmisten ja esimerkiksi yritysten arkeen.

Hämeenlinnan saavutettavuus junalla on edelleen varsin kohtuullinen, mutta mikäli junien pysähtymisiä Hämeenlinnassa karsitaan edelleen, on kyseessä merkittävä haitta esimerkiksi elinkeinoelämälle, työmatkalaisille ja opiskelijoille, Parviainen toteaa. VR:n esitys neljän taajamajunavuoron palauttamiseksi Helsinki-Tampere -välille on kannatettava, mutta vastaa Parviaisen mukaan vain osaan tarpeesta.

VR:n niukkojen resurssien lisäksi pääradan haasteena on sen yleisesti ottaen riittämätön kapasiteetti. Parviainen muistuttaa, että Vihreät esittivät pääradan lisäraiteelle suunnittelurahaa ensi vuoden vaihtoehtobudjetissaan. Asia pitäisikin saattaa mitä pikimmiten vireille, Parviainen vaatii.

Olli-Poika Parviainen

Kansanedustaja, Vihreät

050 513 2005