Tampereen kaupungin tiedote 5.6.2012

Näsilinnan tulevaa käyttöä pohtinut työryhmä esittää, että Näsilinnaan sijoitettaisiin museo ja ravintola. Esityksen mukaan Näsilinnan ensimmäiseen kerrokseen sijoittuisi kaupallisesti toimiva ravintola-kahvio terasseineen ja toiseen ja kolmanteen kerrokseen Tampereen kaupungin toimintaan kuuluva museo. Työryhmän tehtävänä oli etsiä Näsilinnalle museotoiminnan lisäksi vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia. Työryhmä jätti esityksensä pormestari Timo P. Niemiselle 4. kesäkuuta 2012.

Työryhmä tutki myös muita käyttövaihtoehtoja ja vastaanotti kuntalaisilta erilaisia ideoita Näsilinnan käytöstä. Lisäksi kaupunki vastaanotti yli tuhannen nimen adressin Näsilinnan remontoinnin kiirehtimiseksi.

Työryhmän esityksen mukaan Näsilinnassa toimiva ravintolayrittäjä kilpailutettaisiin. Ravintolan liikeidean tulisi lähteä paikan erikoisuuden ja museon tuoman lisäarvon hyödyntämisestä. Työryhmää johtaneen apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen mukaan museo- ja ravintolakonsepti elävöittää Näsinpuiston aluetta, kunnioittaa perinteitä, on kustannustehokas ja mahdollistaa alueen laajan kehittämisen myös tulevaisuudessa. Näsilinnaan kaavailtuun ravintolaan saataisiin 150-200 asiakaspaikkaa sisätiloihin ja 100-200 terassipaikkaa riippuen puiston hyödyntämisestä.

Näsilinnaan sijoittuva museo voisi työryhmän esityksen mukaisesti esitellä muodin ja sisustuksen historiaa 1700-luvulta nykypäivään. Museossa olisi esillä huonekaluja, pukuja, jalkineita, hopea- ja lasiesineitä sekä tekstiilejä Tampereen kaupungin monipuolisista kokoelmista. Näsilinnan näyttely täydentäisi merkittävästi Tampereen museotarjontaa. Museotoiminnan käynnistäminen Näsilinnassa edellyttää käyttömenojen kasvua vastaavaa lisäystä museopalveluiden talousarvioon.

Työryhmä esittää myös, että Näsilinnan remontointi olisi aloitettava mahdollisimman pian. Näsilinnan perusparannuksen kokonaisinvestointi on noin 5 miljoonaa euroa. Työryhmän mukaan investoinnista noin miljoona euroa voidaan hyväksyä historiallisen kulttuuriympäristön perusparannusinvestoinniksi, jolle ei aseteta tuottovaatimusta. Investoinnin loppuosalle eli 4 miljoonalle eurolla tavoitellaan 5 prosentin tuottoa.

Näsilinna, eli alkuperäiseltä nimeltään Milavida on rakennettu vuonna 1898. Tampereen kaupungin omistukseen rakennus puistoineen siirtyi vuonna 1905. Näsilinna toimi Hämeen museona 1908-1997. Vuodesta 1998 lähtien rakennus on ollut museoiden varastotiloina. Kulttuurihistoriallisesti tärkeä rakennus upealla paikalla halutaan kunnostaa ja palauttaa uudelleen käyttöön. Tampereen Tilakeskus liikelaitos on suunnitellut Näsilinnan perusparannusta. Päätökset asiassa tehdään kaupungin talousarviopäätösten yhteydessä.

 Näsilinnan uudiskäytön ideat, työryhmän loppuraportti 4.6.2012 (Pdf, 110 Kt)

 Suunnittelukuvat, loppuraportin liite (Pdf, 670 Kt)

Teksti: Aila Rajamäki

Lisätietoja

Apulaispormestari

Olli-Poika Parviainen