Tiedote 20.4.2018

Vihreiden kansanedustaja, eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen on huolissaan suomalaisen vanhusten hoivan kehityksestä.

– Yleiskuva suomalaisen vanhustyön tilasta ja kehityksestä on tutkitusti negatiivinen. Kyse on paitsi palvelujen laadusta, myös suoraan ikäihmisten ihmisoikeuksista. Tuleva sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus luo lisäksi merkittäviä uhkia ja epävarmuuksia, Parviainen sanoo.

Jyväskylän yliopiston ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen yksikkö (CoE AgeCare) julkaisi tuoreen “Hoivatyö muutoksessa” -raportin, joka uusia tuloksia vanhustyön olosuhteista Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Sen mukaan esimerkiksi laitoshoidossa ei ole juurikaan tapahtunut positiivista kehitystä ja kotihoidon työolosuhteet ovat heikentyneet aiemmasta. Myös yhä useampi vanhustyön ammattilainen harkitsee alanvaihtoa työpaineen vuoksi. Suomalaisessa laitoshoidossa onkin selvästi pohjoismaiden matalin henkilöstömitoitus ja myös henkilöstön raportoimat laatuongelmat ovat lisääntyneet selvästi.

– Myös työntekijöiden hyvinvointia on parannettava ja tutkimuksen huolestuttaviin tuloksiin reagoitava valtakunnallisesti. Ongelmat esimerkiksi henkilöstön työssä jaksamisen suhteen ovat yleisiä ja työssä kohdataan aiempaa enemmän esimerkiksi väkivallan uhkaa. Näin ei voi jatkua! Parviainen sanoo.

Parviainen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

 

Lisätietoja:

Olli-Poika Parviainen

050 513 2005

olli-poika.parviainen@eduskunta.fi