Tiedote 15.6.2018

Vapaa julkaistavaksi

Eduskunnan Peliklubi haluaa Suomesta e-urheilun suurvallan – Kansanedustajat Simon Elo,  Olli-Poika Parviainen ja Jyrki Kasvi esittävät yhteispohjoismaisen turnauksen perustamista ja e-urheilun edistämisstrategiaa

Elektroninen urheilu eli e-urheilu (esports) on maailmalla erittäin suosittua ja myös erittäin merkittävää liiketoimintaa. Pelkät palkintosummat ovat MM-tasolla merkittäviä.

Lajin suosio on kasvussa Suomessakin. Viimeksi nyt kesäkuussa Oulussa järjestetty Vectorama on tästä hyvä esimerkki. Pelkästään vapaaehtoisesti talkootyönään tapahtumia järjestäviä ihmisiä on Suomessa satoja. Suomessa vaikuttaa jo nyt Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry), ja maahan ollaan parhaillaan perustamassa uutta Suomen kilpapelaamisen liittoa (SKL), jonka tavoitteeksi on listattu muun muassa e-urheiluseurojen tilanteen parantaminen ja lajin tunnettuuden lisääminen.

E-urheilu ei ole kuitenkaan Suomessa vielä erityisen tunnettua. Eduskunnan peliklubi esittää, että e-urheilua ryhdytään edistämään kansallisella strategialla ja pohjoismaisella yhteistyöllä.

“Suomen kannattaa tarttua nopeasti e-urheilun mahdollisuuksiin yhdessä ammattilaisten, harrastajien ja järjestöjen kanssa ja laatia kansallisen tason tavoitteet maan nostamiseksi e-urheilun suurvallaksi”, eduskunnan Peliklubin puheenjohtaja Simon Elo (sin.) toteaa.

“Suomessa on myös arvostettu ja elinvoimainen peliteollisuuden keskittymä, joka voisi hyödyttää myös kansallista e-urheilukulttuuria. E-urheilun kaupallinenkin potentiaali on Suomessa merkittävä”, Eduskunnan peliklubin varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen (vihr.) toteaa.

Eduskunnan peliklubin mukaan esimerkiksi pelaajapolun rakentamiseen olisi kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota. Lisäksi harrastajien tutustuttaminen kilpapelaamiseen ja valmennustoimintaan, sekä tukeminen matkalla huipulle olisi saatava nykyistä järjestelmälliseksi.

“On myös hyvä muistaa, että huipputason e-urheilijan reaktionopeuden on oltava erittäin hyvä, mikä edellyttää säännöllisen peliharjoittelun lisäksi myös fyysistä harjoittelua. Peliklubi esittääkin e-urheilun huomioimista esimerkiksi koulujen opetussuunnitelmissa”, sanoo Eduskunnan peliklubin jäsen Jyrki Kasvi (vihr.).

Eduskunnan Peliklubi esittää, että Pohjoismaat järjestävät säännöllisen ja vuorovuosin jokaisessa Pohjoismaassa kiertävän e-urheilun turnauksen, jota tukisivat pohjoismaiset valtiot, yksittäiset yritykset ja Suomessa esimerkiksi suurimmat kaupungit. Näin Suomessakin saataisiin edistettyä e-urheilun yleistä tunnettuutta ja kansainvälisten yleisöjen ja yritysten mielenkiintoa Suomea kohtaan. Suomen kannattaa olla asiassa nyt aloitteellinen.

Lisätietoja:

Simon Elo (sin.)

050-513 0687

Olli-Poika Parviainen (vihr.)

050 513 2005

Jyrki Kasvi (vihr.)

050 511 3120