Kolumni Tampereen Viikko -lehdessä 13.12.2017

Tampereella tapahtuu ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin, myös kulttuuripuolella. Vapriikki valittiin vuoden museoksi ja uusi Muumimuseo on jo nyt menestys. Samalla niin teatterit, Filharmonia kuin alakulttuuritkin pitävät huolta siitä että tekemistä riittää.

Voimme vahvistaa Tamperetta johtavana kulttuuri- ja viihtymiskohteena myös kaupunkisuunnittelulla: hyvä esimerkki on Hiedanranta. Sinne on jo nyt muodostunut monipuolista toimintaa, vaikka alueen suunnittelu on kesken. Väliaikainen Hiedanranta muistuttaa siitä mitä voidaan saada aikaan antamalla tilaa ihmisten käyttöön.

Särkänniemen alueen kaavoituksessa puolestaan voimme yhdistää alueen paremmin keskustaan ja saada Mustalahdenkin osaksi elämyskeskittymää. Ratkaistavana on myös Sara Hildénin taidemuseon tulevaisuus: voimme remontoida ja laajentaa museota nykyisellä paikalla kunhan alue tehdään saavutettavammaksi, tai voimme talouden salliessa suunnitella museolle uudet puitteet toisaalle. Näsinneulakin on tulossa remontti-ikään. Ehkä torniin sopisi muraalitaidetta tai pysyvä valoteos? Myös Onkiniemen tehtaan tulevaisuus on linjattava, mielellään niin että luovien alojen tekijät voivat jatkaa.

Toisaalta kuten Hiedanrannan esimerkki muistuttaa, kulttuuripolitiikka ei ole vain seiniä. Se on mahdollistamista ja tekijöiden tukemista. Päättäjiltä vaaditaan rohkeutta antaa ihmisten omaehtoiselle tekemiselle tilaa.

Maakuntauudistuksen myötä kuntien elinvoimarooli korostuu ja vahvat kulttuurikaupungit pärjäävät. Uudistuksessa on ongelmia mutta Tampereella on hyvät mahdollisuudet menestykseen.

Olli-Poika Parviainen

Kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu (Vihr)