Myönsimme kaupungin vuoden kulttuuriteko-palkinnon Keltaiselle talolle. Tällainen omaehtoinen ja persoonallinen, ruohonjuuritasolta kumpuava avoin epäkaupallinen kulttuuritila tuottaa hyvää ympärilleen ja tekee Tampereesta mielenkiintoisemman paikan elää!

Keltainen talo. Kuvan oikeudet: Yellow House (kuva lainattu Keltaisen talon Facebook-sivulta)

Tampereen kaupungin tiedote 11.12.2014

Tampereen kulttuuriteko –palkinto myönnettiin tänä vuonna Maria Mattilalle Keltaisen talon toiminnasta. Keltainen talo on Maria Mattilan yksityishenkilönä ylläpitämä vapaa ja maksuton väliaikainen kulttuuritila Tampereen keskustassa Vellamonkadulla. Palkinto haluttiin tänä vuonna myöntää henkilölle, joka on luonut sinnikkyydellään oman näköisensä kansalaistoiminnan tilan.

Maria Mattila on lukuisien yritysten jälkeen saanut vuokrattua työtilaa purkutuomion saaneesta VR:n omistamasta rakennuksesta ja mahdollistanut talossa tämän vuoden kesän ja syksyn aikana avoimien kulttuuritapahtumien järjestämistä. Mattila on kerännyt toimijoiksi joukon innokkaita vapaaehtoisia nuoria aikuisia. Talo on jo sulkenut ovensa talven ajaksi, mutta Mattila suunnittelee jatkavansa toimintaa taas keväällä. Purkutoimien alkaessa on toki mahdollista, että toiminta jää lyhytaikaiseksi.

Tamperelaiset saivat ehdottaa kulttuuritekopalkintoa Valma-valmistelufoorumin kautta marraskuun aikana. Valman kautta saatiin 28 ehdotusta palkittavista. Keltainen talo on erään ehdotuksen tekijän mukaan ”innoittanut tamperelaisia yhteisölliseen ja omaehtoiseen tee-se-itse-kulttuuritoimintaan, joka on riippumatonta rahataloudesta”. Toisessa ehdotuksessa todettiin, että kuka tahansa voi astua sisään taloon ja vaikuttaa siihen mitä siellä tapahtuu. Keltaisella talolla onkin järjestetty monenlaisia tapahtumia, muun muassa livemusiikkia, kirjallisuutta, performansseja ja näyttelyitä.

Mattila toteaa, että hän on halunnut luoda Keltaisesta talosta koko kansan kulttuuriolohuoneen.

-Toisin kuin kunnan hallinnoimissa ja säännellyissä julkisissa tiloissa, talossa voi itse luoda kulttuuria omaehtoisesti tai nauttia siitä matalalla kynnyksellä, hän sanoo.

Keltaisen Talon ja Maria Mattilan toiminta edustaa uudenlaista, kansalaislähtöistä kulttuuritoimintaa tilassa, jolle ei ole muuta käyttötarkoitusta. Riippumatta siitä, että talo ennen pitkää puretaan, on lähdetty ennakkoluulottomasti tarjoamaan tiloja kaikille kulttuurista ja yhteisöllisestä toiminnasta kiinnostuneille. Talon ilmapiiri on sallinut myös vastakulttuurisia ilmaisun muotoja.

Apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen mukaan kaupunki haluaa tunnustuksella kannustaa ruohonjuuritasolta kumpuavaa kulttuuritoimintaa Tampereella.

– Taide- ja kulttuuritiloihin liittyvät kysymykset ja haasteet ovat olleet Tampereella esillä viime aikoina. On tärkeää löytää uusia luovia tapoja hyödyntää myös väliaikaisia tiloja silloin, kun niitä on saatavilla. Taiteen, kulttuurin ja omaehtoisen tekemisen edistäminen parantavat osaltaan Tampereen asemaa monipuolisena, luovana ja positiivisesti yllättävänä kulttuurikaupunkina, Parviainen sanoo.

Tampereen kaupunki myöntää vuosittain Tampereen kulttuuriteko -palkinnon. Palkinto myönnetään tapahtumalle, tuotteelle, organisaatiolle tai henkilölle, joka on olemassaolollaan tai toiminnallaan kehittänyt tai rikastuttanut kaupungin kulttuurikenttää. Palkinnon perusteena on jokin erityinen ponnistus kulttuurin alueella. Palkinnon arvo on 3000 euroa. Palkinnon saajan päätti sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta kokouksessaan 11. joulukuuta 2014.