Tiedote alla, sitä ennen pari sanaa taustasta:

Kaupunginhallitus hyväksyi viimein Näsilinnan perusparannuksen, joka alkaa nyt pikimmiten. Hyvä niin, sillä arvorakennus on sietämättömässä kunnossa eikä kestä enää laiminlyöntiä. Viiden miljoonan euron projekti on rahoitettu muuta omaisuutta myymällä eli hallintokielellä ”investointeja kierrättämällä”.

Asia vaati kaupunginhallituksen erillispäätöksen. Sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta ja Tilakeskuksen johtokunta ovat päättäneet asiasta jo aiemmin. Remontti ja Näsilinnan uusiokäyttö perustuvat johtamani Näsilinnatyöryhmän työhön. Neuvottelin asiaa kaupungin budjettiin jo tälle vuodelle ja Näsilinnaan on liittynyt myös suurehko tahto niin julkisessa keskustelussa, kuin valtuustossakin.

Asiaan tuli viime metreillä uusia mutkia ja pari väärinkäsitystä, kun Aamulehteen lipsahti keskeneräinen ideamuistio jossa Näsilinnan museotoimintaa oli esitetty yhdeksi potentiaaliseksi säästökohteeksi. Tämän seurauksena moni valtuutettu pelästyi, että nyt tekeillä olisi remontti joka ei välttämättä vastaisi kohteen käyttötarkoitusta. Lisäksi kaupungin talousjohto vastusti remonttia kategorisesti ylipäätään, epäilemättä kustannusyistä.

Talousjohdon esitys kaupunginhallitukselle oli teetättää vain minimitoimenpiteitä. Tämä olisi ollut käytännössä mahdoton operaatio talon ollessa näinkin huonossa kunnossa 14 tyhjäkäyttövuoden jälkeen. Kävimme neuvotteluja ryhmien välillä ja tein lopulta kaupunginhallitukseen vastaesityksen, jonka vihreiden Irene Roivainen esitti. Esitystä kannattivat useat ryhmät ja kaupunginhallitus teki yksimielisen päätöksen.

Hienoa! Pala korvaamatonta kulttuurihistoriaamme saadaan ihmisten käyttöön. Näsilinnan kesäterassilla nähdään!

* tiedote alkaa *

Tampereen Näsilinna restauroidaan ja perusparannetaan ravintola- ja museokäyttöön. Tampereen kaupunginhallitus päätti asiasta yksimielisesti tänään. Näsilinnan tontti ja rakennus sijaitsevat Tampereen keskustassa Näsinkallion puistossa. Perusparannus toteutetaan vuosina 2013 – 2015. Kustannusarvio on noin viisi miljoonaa euroa.

Näsilinnan nimi oli alun perin Milavida, vuodesta 1908 alkaen Näsilinna (Hämeen museon kausi). Peter von Nottbeck rakennutti Milavidan 1898 asuinpalatsiksi perheelleen. Arkkitehtina toimi Karl Augusta Wrede. Rakennus on toiminut Hämeen museona vuodet 1908 – 1997 ja Tampereen kaupungin Museotoimen varastotilana vuodesta 1998.

Perusparannuksen yhteydessä rakennus muutetaan ravintolaksi ja museotiloiksi. Museon yleisölle avattavat tilat sijoittuvat toiseen kerrokseen. Rakennuksen pääkerroksen salit palautetaan alkuperäiseen von Nottbeckien ajan henkeen.

Näsilinnan julkisivurappaukset ja koristeet korjataan ja tarpeen mukaan uusitaan Ulkonäössä pyritään mahdollisimman lähelle alkuperäisiä rakenteita, rakennepaksuuksia ja ulkonäköä. Ikkunat ja ovet korjataan ja pintakäsitellään. Terassit, portaat ja parvekkeet kunnostetaan kaiteineen. Vesikatto uusitaan. Rakennuksen tuulettuvasta alapohjatilasta poistetaan ylimääräisiä maakerroksia ja sokkeliosan tuulettuvuutta parannetaan. Rakennuksen perusmuurit vesieristetään, ja rakennetaan uudet salaojitus- ja perusvesijärjestelmät.

Ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan sekä ravintolan että museon yleisön vastaanottotilat, aulakahvila ja myymälä sekä ravintolasalit, joita vuokrataan myös erikoistilaisuuksiin (konsertit, kirjallisuus- ja runotuokiot, juhlatilaisuudet). Toisen kerroksen 1950 -luvun huonejaon mukaisiin tiloihin sijoitetaan museonäyttelyitä. Näyttelyt esittelevät mm. muotia, muotoilua ja taidetta. Lisäksi kerrotaan Milavidan rakennushistoriasta ja sen myöhemmistä vaiheista. Kolmannen kerroksen itäpäätyyn sijoittuvat museon henkilökunnan sosiaali- ja toimistotilat, tutkijoiden työtilat, länsipäätyyn IV-konehuone ja museon varastotilat.

Apulaispormestari

Olli-Poika Parviainen
Puhelin 040 806 2576

Teksti: Anna-Maria Maunu