Tampereen kaupungin puheenvuoro Museokeskus Vapriikissa “Afrodite – Rakkauden valtakunta” -näyttelyn avajaisissa

Hyvät ystävät,

aikaa, jota elämme, sanotaan poikkeuksellisen ulkonäkökeskeiseksi ja seksuaalisuutta korostavaksi. Julkisuuden henkilöiden tyylivalintoja kommentoidaan räväkin sanankääntein ja pelkästään Suomessa käytetään vuosittain satoja miljoonia euroja kosmetiikka- ja hygieniatuotteisiin ja itsensä ehostamiseen.

Kauneuden painottaminen ei kuitenkaan ole pelkkä viime vuosikymmenten muoti-ilmiö. Omaan ulkoiseen olemukseen kiinnitettiin runsaasti huomiota jo kaksi tuhatta vuotta sitten. Näyttelynä nyt aukeava Afroditen valtakunta muistuttaa meitä siitä, että teknologisen kehityksen edetessä tietyt perimmäiset tarpeet ja tavat jäävät usein ennalleen.

Afroditen valtakunta jatkaa Vapriikin upeaa jatkumoa näyttelyistä, jotka tuovat maailmanluokan kokoelmia tamperelaiselle museoyleisölle ja Tampereella käyville tiedonjanoisille ihmisille.

Myös tällaisina aikoina jolloin kulttuurin rahoitus on ahtaalla, meidän on pidettävä kiinni laadukkaasta museotarjonnasta. Kulttuurillisen ja sivistyksellisen arvon ohella kannattaa muistaa, että museot ovat alueellisia vetonauloja. Viime vuonna Vaasan yliopistossa julkaistun Suomen Museoliiton tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaiset museot kasvattavat lähialueidensa taloutta valtakunnallisesti sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa.

Myös ulkomaiset matkailijat tuovat osuutensa alueiden talouksiin ja museoilla on tässä tärkeä rooli. Museoiden taloudelliset hyödyt ovatkin merkittävästi suurempia kuin esimerkiksi Suomen kuntien kokonaispanos museoiden ylläpitoon. Museot siis tuottavat ja tämän lisäksi ne lisäävät asukkaiden hyvinvointia ja parantavat elämisen laatua monin eri tavoin. Ne myös auttavat meitä ajattelemaan ja hahmottamaan rooliamme maailmassa ja ajassa.

Afroditen valtakunta esittelee esineiden kautta estetiikan ja rakkauden teemoja menneiltä ajoilta. Väistämättä tulee mieleen se, mitä käyttämämme esineet tulevat kertomaan meistä jälkeläisillemme satojen vuosien päästä.

Todennäköisesti kaukaiset jälkeläisemme tulevat toteamaan, että halusimme loputtomien tarvikkeiden avulla toki ehostaa itseämme, mutta samalla halusimme myös määritellä itsemme tiettyyn joukkoon kuuluviksi. Antiikin aikaisista hierarkioista on onneksi purettu ne kaikkein ankarimmat. On kuitenkin kiinnostavaa, että ulkoisella olemuksellamme ja jopa tuoksujen avulla hivuttaudumme edelleen tiettyyn yhteiskunnalliseen lokeroon. Ehkä kahden tuhannen vuoden päästä on toisin, ehkä ei.

Tästä tilaisuudesta poistuttuamme voimme jakaa läheisyyden sanomaa omassa arjessamme.

Yhtenä pienenä yksityiskohtana Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhteistyö Tredea Oy:lla on meneillään kampanja, jossa voi tehdä rakkauden teon. Tredea kannustaa ilmiantamaan Pirkanmaalla työskentelevän ulkomaalaisen työkaverin. Ilmiannettujen kesken järjestetään arvonta, ja voittaja saa työpaikkasuomen kurssin jolla voi vaikkapa hurmata työkaverin tällä tunnetusti aistikkaalla kielellämme. Voittajalle ja ilmiantajalle annetaan myös käytännöllinen lahja: Afroditen rakastajan modernien vastineiden eli nykyajan joka kodin Adonisten suosikkijalkineet, tietenkin uudet Reinot.

Tampereen kaupungin puolesta toivotan teille erittäin aistikasta iltaa näyttelyn parissa.