Tampereen kaupungin johto sai eilen huolestuneen yhteydenoton, jonka allekirjoittajina oli useita organisaatioita (mm. Amnestyn HLBTI-ryhmä ja Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi) ja HLBTI-aktivisteja.

Palaute koski tilaisuuksia joita on puuhailtu Helsinkiin ja Tampereelle. Asia oli herättänyt huomiota myös sosiaalisessa mediassa. Tilaisuuden muodollinen otsikko liittyi Suomen ja Venäjän arvoihin. Käytännössä tilaisuudessa oli kuitenkin kyse homofobiasta ja neuvostototalitarismin teemoista. Aiheina mm. ”Homopropagandan” vaarallisuus. Esimerkiksi Pietarin uusi homovastainen laki on saanut voimakasta kansainvälistä kritiikkiä juuri ihmisoikeusnäkökulmien vuoksi ja yksi alustus liittyi suoraan tämän lain edistämiseen.

Stalinin ajan ihmisoikeusrikkomusten selittelemisestä ja päälaelleen kääntämisestä en nyt edes aloita.

Tampereen kaupunki puolustaa ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta ja on toiminut mm. paikallisen Pride-tapahtuman suojelijana.

Puutuimme kaupungin johdossa yhdessä asiaan ja irtisanoimme tilaisuuden tilajärjestelyt. Tällaisten tilaisuuksien järjestämiselle emme voi mitään mutta voimme päättää tuemmeko niitä edes välillisesti.

Varauksia pääkirjastoomme myönnettäessä tilaisuuksien sisältö ei ollut selvillä ja siksi jouduimme reagoimaan nyt viime metreillä.

Ihmisoikeuksien edistäminen vaatii jatkuvaa valppautta ja tarkkaa poliittista harkintaa. Sananvapauskorttia eittämättä vielä heitellään mutta meidän kantamme on selkeä: ihmisoikeudet ja niihin liittyvät ongelmat eivät ole mikään relativistinen tai vähäteltävä asia.