Hyvä valtuustunta,

Politiikalla meidän vihreiden on huolehdittava, että ketään ei päästetä syrjäytymään.

Meidän on tarjottava jatkossakin kaikkien yhdenvertaisuutta edistävä feministinen ja arvoliberaali vaihtoehto. Meidän on oltava ylisukupolvisen oikeudenmukaisuuden ääni.

Meidän on tehtävä tinkimätöntä työtä kestävän ilmastopolitiikan edistämiseksi niin kunnissa, kansallisella tasolla kuin osana maailmaakin.

Samalla meidän on pidettävä kiinni vapaasta, avoimesta ja moniäänisestä yhteiskunnasta. Meidän on varmistettava, että poliittinen päätöksenteko nojaa tutkittuun tietoon.

Meidän on turvattava ihmisoikeudet silloinkin, kun muut haluavat laittaa ovet ja ikkunat kiinni.

Meidän on pelastettava koulutus, tutkimus ja tulevaisuuden työpaikat.

Tarvitsemme enemmän yhteen hiileen puhaltamista, vähemmän ihmisten erottelua meihin ja niihin. Enemmän rakentavaa keskustelua, vähemmän ohihuutelua ja populismia.

Tarvitsemme ymmärrystä erilaisista elämäntilanteista ja joustavuutta niiden välillä. Tarvitsemme soten, joka toimii.

Meidän tehtävämme ei ole enempää tai vähempää kuin puolustaa tulevaisuutta ja tehdä siitä reilumpi lapsillemme, kaikille.

*

Kannatuksemme hipoo viittätoista prosenttia. Arvomme jaetaan laajalti.

Samaan aikaan yhteiskunnan ja kansainvälisen yhteisön ilmapiiri on kiristynyt. Tilanne voidaan purkaa kestävästi vain kaikki mukaan ottavalla, ihmisoikeuksia kunnioittavalla, kanssaihmisiä kuuntelevalla politiikalla.

*

Hyvät ystävät, minä en puheenjohtajana lähtisi korjaamaan puoluettamme, sillä se ei ole rikki.

Poliittinen linjamme on selkeä. Etenkin täältä valtuuskunnasta käsin laaditut poliittiset ohjelmamme ovat jo nyt hyvä runko työllemme, vaikka joitakin niistä pitää tietenkin päivittää.

Suomessa sen sijaan on korjattavaa.

Mielestäni on Suomen etu, että olemme seuraavien vaalien jälkeen hallituksessa. Oli kyse sitten hiilineutraalista yhteiskunnasta, tasa-arvoisesta perhepolitiikasta tai vaikkapa ammatillisen koulutuksen pelastamisesta, sanat on muutettava teoiksi.

On myös muistettava, että joku nykyisistäkin hallituspuolueista voi olla tuleva kumppanimme. Vahvuutemme on toivottavasti kyetä yhteistyöhön niin vasemmiston kuin porvaripuolueidenkin kanssa.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen meillä on mahdollisuus kaksinkertaistaa paikkamäärämme ja nousta suurten puolueiden joukkoon, kuten olemme monissa kunnissa jo tehneet.

Tarvitsemme jo hyvin pian tiekartan siitä, miten poliittinen linjamme voidaan viedä maan päätöksiin. Tässä valmistelussa myös valtuuskunnan rooli korostuu.

*

Suuremmassa kuvassa me olemme myös kansainvälinen liike.

Ilmastohaasteeseen vastaaminen, ihmisoikeuksien puolustaminen, reilumman talouspolitiikan edistäminen tai vaikkapa teknologiamurrokseen vastaaminen eivät katso valtioiden rajoja.

Olen erityisen huolissani Euroopasta.

Olen tekemässä kansainvälistä politiikkaa etenkin Euroopan Neuvostossa. Suomen kaltaisen pienen maan ainoa mahdollisuus on tehdä kaikkensa vakauden, yhteisvastuullisuuden ja rajat ylittävän yhteistyön edistämiseksi.

Esimerkiksi aikamme suurimmat humanitaariset kysymykset, sodat ja pakolaiskriisi vaativat kaikki ylikansallisia päätöksiä. Kysymys ei ole esimerkiksi siitä tuleeko Eurooppaan ihmisiä, vaan siitä miten ja milloin he tulevat ja miten me toimimme sen jälkeen.

Niin oikeistopopulismin ja alt right -liikkeen, kuin valeuutisten, infosodan ja yleisen turhautumisenkin kohteena ovat jatkuvasti EU ja sen tavoitteet vakauden ja demokratian lisäämiseksi

Samalla vanhojen puolueiden rooli on haastettuna ja politiikka menettää kiinnostavuuttaan.

Ranskassa protesti kanavoitui lopulta eurooppamyönteisten voittoon, mutta kolmannes maasta äänesti silti puoluetta joka on ollut avoimen natsistinen. Itävallassa vihertävä linja voitti täpärästi presidentinvaalit. Suomessa perussuomalaiset ovat marginalisoimassa itseään nuivaksi ääripääksi.

Yhdysvaltain arvaamaton rooli haastaa koko Eurooppaa ja Venäjän ja Turkin välissä perusarvojamme vastaan hyökätään jatkuvasti.

Siksi nyt meidän vihreiden on liputettava rohkeammin kuin koskaan kansainvälisen yhteistyön ja yhteisvastuun puolesta. Se ei ole aina helppoa, mutta se on välttämätöntä.

Tämä tarkoittaa myös Kreikan kaltaisten haurastuneiden valtioiden auttamista, tai korruption kitkemistä EU-maiden sisältä.

Yhteisvaluutta Euroonkin liittyy ongelmia, mutta nyt ei ole yksinkertaisesti järkevää keikuttaa venettä vaan meidän pitää muodostaa rintama euron korjaamiseksi. Euroero voisi lämmittää hetken mutta sen ulkopoliittinen hinta olisi liian suuri.

Samalla meidän on oltava valppaana esimerkiksi median toimintavapauksien turvaamisessa.

Suomessakin olemme nähneet, että Puolan tai Unkarin valitsema kansalaisyhteiskuntaa kaventava tie voisi edetä täälläkin. Suomessakin on voimia, jotka mieluummin vaientaisivat soraäänet kokonaan.

Meidän on oltava se toivo, jolla vapaa yhteiskunta pysyy pinnalla.

*

Hyvä valtuuskunta, vaikka olen ollut eduskunnassa vasta pari vuotta, uskallan sanoa olevani politiikassa kokenut. Vihreissä olen toiminut neljätoista vuotta.

Poliittisen linjani perustana ovat arvot, joiden takana olen valmis seisomaan tinkimättä: reiluus, oikeudenmukaisuus ja vapaus.

Olen tehnyt vaikeitakin päätöksiä Tampereen johdossa ja oppinut kantamaan vastuuta, eduskuntaryhmässä ja oppositiossakin. Kausillani Tampereen vihreiden veturina kannatuksemme nousi kahteenkymmeneen prosenttiin.

Yhteistyökyky ja toisten kunnioitus ovat vahvuuksiani. Siihen on pystyttävä silloinkin, kun on muiden kanssa asiakysymyksissä eri linjoilla. Tarvitsemme siltoja, emme muureja tai vallihautoja.

En ole kasvanut umpiossa. Olen kokenut lama-ajan ja työttömyyden vaikutukset lapsuuteen, ollut mukana konkurssissa, voittanut ja hävinnyt. Olen oppinut yhdistämään työtä ja perhe-elämää, ja kestämään kovaakin painetta. Olen nähnyt maailmaa.

Puheenjohtaja ei sanele puolueen linjaa vaan tuo sitä esiin, ja siihen työhön ja toivottavasti hallitustiemme valmisteluun katson soveltuvani hyvin.

Me olemme reilumman tulevaisuuden, kansainvälisyyden, koulutuksen, kulttuurin, luonnon ja ihmisoikeuksien ääni.

Siksi haluan tehdä kaikkeni ja olen ehdolla puheenjohtajaksi.