Eduskunta kävi ajankohtaiskeskustelun rasismista Suomessa. Minulle ei myönnetty tällä kertaa puheenvuoroa joten julkaisen puheeni nyt sitten blogissani.

 

Arvoisa rouva puhemies,

On tärkeää etteivät poliitikot vahingossakaan esitä näkemyksiä, jotka voitaisiin tulkita rasismin tai väkivallan hyväksynnäksi. Vain toimimalla esimerkillisesti voimme odottaa esimerkillisyyttä muilta.

Meidän pitää kuitenkin muistaa että pelkkä poliitikkojen tuomio tai keskustelu eduskunnassa ei riitä kitkemään rasismia ja syrjintää Suomesta.

Rasismia tuskin voidaan kitkeä koskaan sataprosenttisesti, mutta sitä voidaan vähentää merkittävästi ja palauttaa se marginaalin alaviitteeksi paitsi puuttumalla kaikkeen rasismiin sen ilmetessä, myös vähentämällä sen taustalla olevia jännitteitä ja pelkoja siten, etteivät ne kehity vihaksi. Näin on toimittava määrätietoisesti kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Olennaista on torjua väärää tietoa hymistelemättömillä faktoilla. Monet esitetyt pelot ja ennakkoluulot voivat tuntua meistä perusteettomilta ja useimmat tosiaan ovatkin perusteettomia, mutta pohjasivat ne mihin tahansa, niiden vähätteleminen ei niitä poista.

Eri taustoista tulevien ihmisten kohdatessa syntyy toisinaan myös ongelmia. Näitä ongelmia pitää määrätietoisesti ehkäistä ja ratkoa.

Esimerkiksi pakolaisten vastaanottaminen ei ole ilmaista ja liikkeellä on tietenkin monenlaisia ja erilaisilla motiiveilla varustettuja ihmisiä, kuten kaikissa ihmisryhmissä muutenkin. Kaikilla Suomesta turvaa hakevilla ei kansainvälisen oikeuden mukaan myöskään ole perustetta turvapaikkaan. Nämä ovat itsestäänselvyyksiä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi sulkea silmämme maailman kriiseiltä tai Suomalaiseen yhteiskuntaan pesiytyneeltä vihalta. Auttaminen ja oman yhteiskuntamme pitäminen vihasta vapaana on inhimillinen velvollisuutemme. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys.

Kun puhutaan Suomeen saapuvista ihmisistä, hyvä kotouttaminen ja mahdollisuus työhön ja koulutukseen on erityisen tärkeää.

Vieraita ihmisiä oppii ymmärtämään olemalla heidän kanssaan tekemisissä.  Yhteinen kieli auttaa mutta aina ei tarvita sitäkään.

Teot ratkaisevat.