Vietin kuluneen viikonvaihteen Turussa vihreiden puoluekokouksessa. Toimin kokouksen puheenjohtajana kolmatta kertaa, tällä kertaa yhdessä turkulaisen Sini Terävän kanssa. Lisää kokouskuulumisia vihreiden puoluekokoussivulta.

Maanantaina oli aika palata väsyneenä mutta tyytyväisenä arkeen. Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto sai heti aamusta eteensä oudon esityksen. Kaupunki on myöntänyt lähes kahden vuosikymmenen ajan palkallista vapaata puoluekokouksiin työajalla osallistuville kaupungin työntekijöille. Ajatus tuntui heti oman puoluekokouksen jälkeen erityisen poskettomalta. Kaikki päätökset tuista on tehty salaisissa kokouksissa hakijoiden yksityisyyden suojaan vedoten. Mitään ohjesääntöä tai kirjallista käytäntöä ei ole koskaan luotu, vaan kyse on ollut puhtaasti poliittisista ”yksittäistapauksista”, joita on tehty kunnes asiasta on pikkuhiljaa muodostunut ”talon tapa”. Yksittäistapaukset muodostavat kuitenkin yhdessä kokonaisuuden, joka näyttää ilmiselvältä piilopuoluetuelta.

Linjasimme ettei moinen käytäntö ole yhteensopiva Tampereen kaupungin henkilöstösäästöjen tai kaupungin heikon taloustilanteen kanssa. Uusi linja sai laajan tuen. Vastaisuudessa kaupunki ei maksa puoluekokouksista palkkaa. Ei ole oikein kaupungin henkilöstöä kohtaan myöntää puolue-aktiiveille tällaisia erivapauksia ja samaan aikaan vaatia henkilöstöltä palkattomien vapaiden pitämistä säästöjen vuoksi. Puoluekokouksiin osallistuminen ei ole Tampereen kaupungin edunvalvontaa. Kyseessä on vapaaehtoistyö tai harrastus.

Koska kyseessä on ollut kirjoittamaton talon tapa, eivät kaikki kaupungin työntekijät ole olleet edes tietoisia asiasta. Minulle syntyi väkisinkin kuva, että jotkut ovat menneinä aikoina kehittäneet tämän edun itselleen tai kavereilleen ja olleet siitä aivan hiljaa. Olisi mielenkiintoista tietää, onko vastaavia käytäntöjä muissa kaupungeissa. Menettely saa joidenkin puolueiden tavan kokoustaa arkisin näyttämään oudolta.

Asiassa on vahva moraalinen ulottuvuus. Vaalirahoituskohu on syönyt politiikan uskottavuuden minimiin. Ei ole oikein veronmaksajia kohtaan, että kaupunki rahoittaa puolueiden toimintaa välillisesti epämääräisin perustein. Tukea saa, mutta sen pitää tapahtua avoimesti ja julkisesti. Henkilöstöäkin on kohdeltava tasapuolisesti.

Kyse ei ole vuositasolla suurista summista vaan enemminkin periaatteesta ja politiikan ryhdikkyydestä. Piilopuoluetuet eivät mielestäni kestä julkista tarkastelua ja niistä on päästävä eroon.

Salainen päätös vuoti yksityiskohtia myöten Aamulehteen. Sen takia voimme käsitellä asiaa nyt yleistasolla julkisesti ja uskallan kirjoittaa tämän blogin. Ihmettelen kyllä kuka kehtaa vuotaa lain tulkinnan mukaan salaisia asioita. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että paljon erilaisia päätöksiä jää politiikassa näkymättömiin. Periaatteeni on, etten ole valmis tekemään sellaisia salaisiakaan päätöksiä, jotka eivät kestä julkista tarkastelua. Ainoa peruste asioiden salaiselle käsittelylle saa olla laki.

Sosiaalidemokraatit syyttivät lehdessä XL:ää poliittisesta syrjinnästä, koska päätös tehtiin demarien puoluekokouksen alla. Osuvasti demariryhmän muidenkin puheiden sävy koveni paikoitellen suoranaisiksi uhkauksiksi heti seuraavassa valtuustossa. Vaalien lähestyminen selvästi herkistää.

Kyseessä ei ollut syrjintä. Käytäntö ei ollut tiedossamme ennen, kuin sain esityksen eteeni. Onnettomien yhteensattumien takia aikaa ei jäänyt informoida asianomaisia etukäteen. Jälkikäteen olen saanut kuulla rikkoneeni aseveliakselin aikaisia sopimuksia ja virkamiesten lupauksia. En ole vastuussa akselin linjauksista tai virkamiesten puheista.

Kritiikkiä on myös tullut päätöksen yllätyksellisyydestä. Miksi linja muuttui juuri nyt? Syy on yksinkertainen. Linja muuttui heti, kun sain tietää siitä. Poliittinen linja on poliitikkojen määriteltävä asia, joka voi vaihtua päättäjien vaihtuessa. Vetoaminen aiempaan käytäntöön ei ole sopivaa. Uudet poliitikot luovat uusia käytäntöjä. Eihän mikään muuttuisi, jos aina pitäisi noudattaa vanhoja käytäntöjä.

Vihreät eivät ole koskaan tällaisia tukia hakeneet, siitä olen varma. Uskon myös, että tällä kertaa kyseessä olleilla henkilöillä ei ole ollut osuutta oudon käytännön syntymisessä. He toimivat vain tavan mukaisesti. Myöskään salaamista ei kukaan hakijoista vaatinut. Heitä ei siis missään tapauksessa pidä syyllistää asiasta. Käytäntö ei olisi tullut ilmi ellei joku olisi rahaa hakenut. Olen nyt pyytänyt henkilöstöyksikköä perkaamaan kaikki mahdolliset “käytännöt” ja muut erikoisuudet läpi, jotta niistä voidaan päättää hyvissä ajoin ja jotta vanhat jäänteet saadaan kitkettyä pois.

Poliittinen aktiivisuus ja aktiivinen kansalaisuus ovat mielestäni hyviä asioita. Ketään ei saa syrjiä vakaumuksen vuoksi. Parhaimmillaan poliittisesti aktiivinen yksilö rikastuttaa yhteiskuntaa ja työyhteisöään. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista usein oman yksityisen elämän kustannuksella.

Olen törmännyt useisiin tilanteisiin, joissa poliittinen aktiivisuus on ollut taakka tai esimerkiksi este työpaikan saamiseksi. Tiedän myös tapauksia, joissa poliittisesti aktiiviset yksilöt ovat kohdanneet syrjintää aktiivisuutensa vuoksi puoluekannasta riippumatta. Tämä on vaarallinen kehityssuunta, joka saattaa liittyä politiikan uskottavuusvajeeseen. Monet täysin tunnolliset ihmiset maksavat kovaa hintaa joidenkin hämäräpuuhista.

Vihreiden tavoite on vähentää ennakkoluuloja muuttamalla politiikka avoimemmaksi ja läpinäkyvämmäksi. Paljon on vielä tehtävä, sillä erilaisia talon tapoja riittää. Niihin on puututtava nopeasti ja päättäväisesti!