Tampereen kantakaupungin tiivistyessä ja asukasmäärän kasvaessa tarve viheralueille ja ajanviettopaikoille kasvaa. Kantakaupunkiin tullaan kauempaakin ja alue on koko kaupungin käyntikortti. Täydennysrakentaminen ei saa tapahtua puistojen kustannuksella vaan viheralueita ja puistoja onkin laajennettava vastaamaan kysyntää.

Alla neljä hyvää kehityskohdetta.

Näsinpuiston kunnostaminen ja Näsilinnan korjaaminen

Satavuotisjuhliaan hiljattain viettänyt Näsinpuisto on laitettava arvoiseensa tilaan. Alueelle on suunniteltu lapsille satupuistoa ja yleistä viheralueiden sekä esimerkiksi rapistuneen esiintymislavan kunnostusta.

Paikallispolitiikassa väännetään parhaillaan puistossa sijaitsevan Näsilinnan eli Milavidan kohtalosta. Tyhjillään olevan Näsilinnan remontti on lykkääntynyt ja rakennus on vaurioitunut. Johtamassani työryhmässä esitimme Näsilinnan pikaista remontointia ja kulttuuripalvelujen sekä ravintolatoiminnan sijoittamista rakennukseen.

Näsilinnan käyttöönotto ja puiston fiksaus toisi eloa alueelle. Näsinpuistosta muodostuisi entistä parempi rennon oleilun, kulttuurielämän ja lasten yhteinen paikka.

Iidesjärven perhepuisto Nekalaan

Iidesjärven rannalla Nekalassa on vanha kaatopaikka-alue, jonne ei voi eikä kannata rakentaa mitään raskasta. Olemme esittäneet alueelle laajaa perhepuistoa, joka eteni myötätuulessa päätöksentekoonkin asti, kunnes asia vedettiin jostain syystä pois käsittelystä.

Ainakin kokoomus ja keskusta puhuvat siitä, että alueelle tarvittaisiin enemmän asuinrakentamista. Varmaan niinkin, mutta taloille on löydettävä joku muu paikka: perhepuiston alue ei sovellu edes  korkeimman hallinto-oikeuden mukaan asuinrakentamiselle ja puiston pienentäminen tavalliseksi puistoksi tekisi siitä vain kalliin takapihan.

Perhepuisto vetäisi alueelle väkeä kauempaakin ja sisältäisi mm.  luontopolkuja (turvaten samalla mm. alueen monipuolisen linnuston elinolosuhteet), höntsäilytilaa, leikkipaikkoja, lajikohtaisia kenttiä ja lenkkeilyreittejä. Perhepuisto nostaisi Nekalan alueen viihtyisyyttä, palvelisi koko kaupunkia ja olisi myös vetonaula muualta tuleville.

Perhepuiston taannoiseen ideakilpailuun voi tutustua kaupungin sivuilla ja taustoittavaa argumentointia perhepuiston puolesta voi lukea Tampereen vihreiden blogista.

Sorsapuiston kentälle Kalevan liikuntapuisto

Tällä valtuustokaudella hienosti kunnostetun Sorsapuiston vieressä on sorakenttä, jonka infra on pakko kunnostaa lähivuosina. Kentälle esitettiin joskus mm. monitoimihallia. Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa vastustimme hallin sijoittamista sorsapuiston kentälle, sillä alue olisi mennyt täysin tukkoon. Nyt hallille on löydetty uusi paikka junaradan päältä ja kentälle löytyy parempaa käyttöä.

Huippupaikalla olevalle kentälle on ideoitu liikuntapuistoa kaikenikäisille. Kalevan liikuntapuisto sisältäisi mm. kenttiä ainakin jalkapallolle ja koripallolle ja tilaa useille muille lajeille parkourista skeittaukseen ja rullaluisteluun. Senioreille olisi oma kuntoilualueensa. Lisäksi vanhat huoltorakennukset korvattaisiin kahvilalla.

Olen perustanut työryhmän edistämään hanketta. Valmistelemme parhaillaan hankeselvitystä, jota käsitellään sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnassa tänä syksynä. Käyttäjiä Kalevan liikuntapuistolle riittäisi: lähialueen suurten asukasmäärien lisäksi puiston lähellä sijaitsee mm. useampi koulu.

Koska kenttä on joka tapauksessa revittävä auki, kannattaa alue päivittää samalla nykyajan vaatimusten tasolle.

Eteläpuistoon uimaranta ja rantapuisto

Eteläpuistossa on vajaakäytössä oleva kenttä ja alueita, joista kaavoittajat ovat kiinnostuneita. Alueelle on tulossa suunnittelukilpailu. Kaupunki tarvitsee tilaa täydennysrakentamiselle ja eteläpuistossa sitä on, mutta ranta-aluetta ei saa kaavoittaa yksin taloille Ratinan tapaan.

Vihreät ovat ideoineet alueelle mm. vapaata liikuntatilaa ja uimarantaa. Rantapuiston yhteyteen voisi sijoittaa myös esimerkiksi kahvilatoimintaa tai muita palveluita. Alue on tällä hetkellä erittäin suosittu esimerkiksi lenkkeilijöiden ja koiraharrastajien keskuudessa. Ulkoilureitit onkin säilytettävä siten, että että eheä lenkkeilyreitistö Pyhäjärven rannalla säilyy. Pelkkä polku ei riitä vaan eteläpuistoon tarvitaan viihtyisää puistotilaa. Mielellään sellaista, joka ei kalpene vastarannalle olevalle Hatanpään puistolle.