lainsuojaton animalia eläinsuojelulaki vihreät

Animalia käynnisti tänään kansanedustajille suunnatun haasteen, jossa kerätään parannusehdotuksia eläinten oloihin Suomessa. Näitä parannuksia tarvitaan kipeästi, mutta poliittinen tilanne ei juuri nyt näytä eläinten kannalta hyvältä. Sipilän hallitus on hidastellut jo pitkään valmistelussa ollutta eläinsuojelulain uudistusta. Voin kuvitella, että asiaa kipuillaan hallitusryhmissä aika paljon. Hallitus on myös lakkauttanut eläinsuojeluasiamiehen viran, joka saatiin perustettua vasta aivan hiljattain, edellisellä hallituskaudella.

Eläinsuojelulainsäädäntöä pitäisi tarkistaa ja terävöittää siten, että se vastaisi paremmin tietämykseemme eläinten kyvyistä ja tarpeista. Vihreiden mielestä tuotantoeläinten hyvinvointivaatimuksia onkin parannettava tuntuvasti. Tämä kannattaa tehdä yhdessä alan toimijoiden kanssa.

Valitettavan suuri osa suomalaisestakin eläintuotannosta on eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta kohtuutonta. Esimerkiksi eläinten kytkeminen tai pitäminen karsinassa paikallaan ympärivuorokautisesti on tarpeetonta ja julmaa. Esimerkiksi parsinavetoista ja emakkohäkeistä pitäisikin luopua. Eläimillä on oltava mahdollisuus lajilleen tyypilliseen käytökseen. Kipua aiheuttavat toimenpiteet puolestaan on sallittava vain eläinlääkärille, joka hallitsee asianmukaisen kivunlievityksen käytön.

Ruoka on monelle mitä henkilökohtaisin aihe enkä missään tapauksessa halua enkä edes voi moralisoida ketään, mutta kasvisruoan suosimiselle on olemassa erittäin painavia perusteita. Eläinten oikeuksien lisäksi kyse on mm. ilmastonmuutoksen torjunnasta, yleisestä hyvinvoinnista ja meidän kaikkien terveydestä. Esimerkiksi kouluissa kannattaisikin painottaa laadukasta kasvisruokaa. Kasvisruokapäivät ovat hyvä alku. Mättöfiiliksiin puolestaan kannattaa kokeilla vastata sipsikaljaveganismin hengessä. Ylipäätään tietoutta vaihtoehdoista kannattaa lisätä edelleen. Onneksi uudet kasvis- ja vegaanituotteet ovat jo nyt nousseet valtavaksi ruokatrendiksi. On tärkeää, että arjen jauhelihapaketin voi korvata helposti ja edullisesti jollain maistuvalla. Nyt tarjonnan kasvaessa tämä on yhä useammalle varteenotettava vaihtoehto.

Eläinten oikeuksien kestoaihe on turkistarhaus. Se on kiellettävä riittävällä siirtymäajalla siten, että turkistuottajille taataan aidosti riittävät mahdollisuudet uusiin elinkeinoihin. Vihreät kannattivat myös eduskunnassa käsiteltyä kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi. Turkiseläinten pitäminen vankeudessa aivan liian pienissä häkeissä on yksinkertaisesti väärin, etenkin kun suuri osa turkistuotteista on täysin tarpeettomia ja korvattavissa olevia somisteita.

Viranomaisille on myös määrättävä velvollisuus kieltää sellainen eläinten jalostus, joka aiheuttaa eläimille rakenteellisia tai muita terveysongelmia. Eläinten käyttöä ihmisten viihdykkeinä tulee muutenkin tarkastella kriittisesti. Vihreät jättivät ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassin johdolla lakialoitteen, jotta delfiinien ja muiden merinisäkkäiden pito eläintarhoissa ja käyttö sirkusesityksissä kielletään. Särkänniemen delfinaarion ongelmat siirtyivät muualle, mutta lainsäädännönkin pitäisi olla tältä osin ajan tasalla.

Eläimillä ei ole äänioikeutta tai mahdollisuutta puolustaa omia oikeuksiaan. On inhimillisyyden merkki, että me välitämme eläimistä ja pidämme myös niiden puolia.