Istun kaupunginhallituksen edustajana Tampereen päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnassa. Tuoreimmassa kokouksessaan johtokunta käsitteli demarivaltuutettu Joonas Lepistön jättämää mainiota valtuustoaloitetta viikottaisen kasvisruokapäivän saamisesta Tampereen kouluihin. Aihe on tuttu, sillä vihreät ovat jättäneet vastaavia aloitteita muissa kaupungeissa.

”Luvattuamme” yhdessä vihreitä johtokunnassa edustavan Merja Salokanteleen kanssa aloitteen esittelijälle, ettei alkuperäinen aloitevastaus tulisi todennäköisesti riittämään valtuustolle, lisättiin vastaukseen seuraava lause: ”aloitteen johdosta päivähoidossa ja perusopetuksessa ryhdytään valmistelemaan kasvisaterioiden sisällyttämistä osaksi päivähoidon ja perusopetuksen ruokailua.

Perustelin asiaa ilmastopolitiikalla, suomalaisten kasvisten syönnin vähäisyydellä, yleistyvillä ruokaperäisillä terveysongelmilla, asennekasvatuksella, kaupungin strategisilla tavoitteilla ja tietenkin eläinten oikeuksiin liittyvillä seikoilla. Suomalaiset syövät nykyisin enemmän lihaa, kuin yksikään aiempi sukupolvi. Muutenkin suuri hiilijalanjälkemme turpoaa liikaa lihaa syödessä siinä, missä keskivartalomme ja verisuontemme seinämätkin.

Koulujen kasvisruokapäivät ovat monilta vaikutuksiltaan symbolisia, mutta ilmastotalkoissa pienetkin teot vaikuttavat ja ennen kaikkea ruokailutottumuksiamme tulisi tervehdyttää. Kasvisruokavalion arvon nostaminen sille kuuluvaan asemaan on olennaista. Koulujen kasvisruokapäivät ovat askel oikeaan suuntaan.