Olen päättänyt tavoitella jatkokautta eduskunnassa ensi kevään vaaleissa. Koulutukseen satsaaminen, ympäristönsuojelu ja köyhyyden torjunta eivät odota.

Hallituksen koulutusvastainen linja tarvitsee täyskäännöksen. Seuraavan hallituksen on tehtävä merkittäviä lisäpanostuksia koko koulutuspolulle aina varhaiskasvatuksesta esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen ja korkeakouluihin. Se on sekä yksilöiden että koko yhteiskunnan etu. Tieteen ja tutkimuksen korkea taso on turvattava. Se on ainoa mahdollisuutemme pärjätä tulevaisuudessa.

Myös ilmastonmuutoksen hillinnässä on otettava suurempi vaihde. Kuluneen kesän poikkeukselliset helteet, metsäpalot ja sinileväesiintymät ovat varoitusmerkkejä, jotka meidän on otettava vakavasti. Ilmastonmuutokseen vastaamisen aika on nyt. Suomen ympäristö- ja ilmastopolitiikan on oltava kunnianhimoista. Meidän on kannettava vastuumme ympäristöstä ja tulevaisuudesta.

Suomen on myös saatettava ihmisoikeuspolitiikkansa ja esimerkiksi perhepolitiikkansa ajan tasalle. Oli kyseessä sitten translaki, perhevapaauudistus tai vaikkapa vammaisten aseman parantaminen, haluan olla osa muutosta parempaan!

Ensimmäinen kauteni eduskunnassa on osoittanut, että työ reilumman tulevaisuuden eteen ei ole helppoa, mutta se on äärimmäisen mielenkiintoista. Vaikka politiikka näyttäytyy usein vastakkainasetteluna, ratkaisuja haetaan monesti myös neuvotellen ja yhteistyön avulla myös yli puoluerajojen. Tämän koen erityisesti vahvuudekseni.

Uskon myös, että aiempi monipuolinen kokemukseni aina Tampereen apulaispormestarin tehtävistä maahanmuuttajatyöhön ja yrittäjyyteen on edelleen hyödyksi kansanedustajan tehtävässä. Kahden pienen lapsen isänä ja yrittäjän puolisona tunnen myös ruuhkavuosien arjen ja päätösten lapsinäkökulman hyvin.

Olen saanut nyt kuluvalla kaudella toimia paitsi vihreän eduskuntaryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana, myös jäsenenä eduskunnan hallintovaliokunnassa ja tulevaisuusvaliokunnassa. Valiokuntieni kautta olen työskennellyt paljon mm. maahanmuuton, ihmisoikeuskysymysten, turvallisuuspolitiikan ja muun muassa työn tulevaisuuteen ja teknologiaan liittyvien ajankohtaisten aiheiden parissa.

Olen päässyt myös edustamaan Suomea kansainvälisesti eri tehtävissä, kuten Euroopan ihmisoikeussopimusta valvovan Euroopan Neuvoston yleiskokouksissa ja sen tasa-arvokomiteassa. Toimin myös ainoana suomalaisena kansainvälisen tason verkostossa, jonka tehtävänä on ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Euroopan Neuvoston jäsenmaissa. Olin puhemiehen mukana neuvotteluissa Namibiassa, vierailin pakolaisleirillä Jordaniassa Syyrian rajalla ja tutustuin Välimeren muuttoliiketilanteeseen paikan päällä. Kansainväliset tehtävät ovat tuoneet uusia näkökulmia myös kotimaan asioiden hoitoon.

Johdin Vihreiden kesällä hyväksytyn uuden poliittisen ohjelman valmistelua. Ohjelmatyön vetäminen osoitti, että vaikka vihreät on puolueena kannatukseltaan vakiintunut suurempien joukkoon, olemme yhä sisältökysymyksissä kunnianhimoisia ja rohkeita uudistajia.

Nyt eduskuntavaalien lähestyessä meillä vihreillä on mahdollisuus erinomaiseen vaalitulokseen koko maassa. Luottamus on kuitenkin lunastettava joka päivä uudelleen.

Vaalit voitetaan yhdessä tekemällä. Vaikka vaaleihin on vielä aikaa, tukiryhmääni on jo nyt ilmoittautunut mukaan paljon väkeä. Tarkoituksena on tehdä positiivinen ja eteenpäin katsova kampanja, jossa toivon apuanne! Tervetuloa mukaan! Jos innostut, ota ihmeessä yhteyttä! Mukaan voi liittyä myös Facebookissa.