Rodrigo Gómez Sanz/Flickr


mielipidekirjoitus Aamulehdessä  1.12.14

Eduskunta äänestää 5. joulukuuta Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Itsenäisyyspäivän alla olevassa äänestyksessä ratkaistaan, sidotaanko suomalaisten veronmaksajien rahat venäläiseen ydinvoimahankkeeseen vuosikymmeniksi. Vaihtoehtona on kotimaisten uusiutuvien energiamuotojen ja energiatehokkuuden laaja käyttöönotto. Se tarjoaisi vientinäkymiä ja kasvua puhtaan teknologian suomalaisille yrityksille.

Suomessa on paljon osaamista puhtaissa teknologioissa, joiden käyttöönotto veisi meitä maailman ympäristöongelmien ratkaisijoiden etujoukkoon ja lisäisi energiaomavaraisuuttamme. Esimerkiksi Pirkanmaalla energiapuuta on enemmän kuin käytetään ja bioenergian lisäämispotentiaali on suuri. Useita hankkeita etenee jo nyt Pirkanmaan kunnissa. Alueella on myös monipuolista energia-, konepaja-, ja automaatio-osaamista ja Tampere on mukana TEKESin Innovatiiviset kaupungit – hankkeessa älykkään kaupungin ja uudistuvan teollisuuden kärjillä.

Tampereen seudulla on suunnitteilla cleantech-keskittymiä esimerkiksi Kolmenkulmassa ja seudulta löytyy kasvavissa määrin mm. bioraaka-aineisiin liittyvää kehittävää ja valmistavaa teollisuutta. Tukemalla näitä teollisuudenaloja edistämme aluetaloutta, vientiä ja energiaomavaraisuutta.

Ydinvoiman lisärakentamisen aika on ohi. Ydinvoimahankkeet ovat taloudellisesti kalliita ja keskitettyjä ratkaisuja, joita toteutetaan nykyään lähinnä keskitetyn valtiojohdon maissa. Venäläinen Rosatom on Venäjän valtiojohdon alaisuudessa oleva valtionyhtiö, jonka liiketalous on salaista ja sen toiminta on osa Venäjän valtion vallankäyttöä. Suomea ei kannata sitoa tällaiseen hankkeeseen vuosikymmeniksi. Fennovoiman hankkeen suomalaisina omistajina on pääasiassa kunnallisia energiayhtiöitä, jotka sitovat veronmaksajien rahoja tähän riskialttiiseen hankkeeseen.

Markkinataloudet länsimaissa valjastavat hajautettua energiantuotantoa oman energiamurroksensa toteuttamiseen. Energiantuotannolla luodaan nykyaikana teollisuutta, ei vain tuoteta sähköä sille. Suomalaiset työpaikat bioenergiasta, auringosta, tuulesta ja älykkäistä sähköverkoista auttaisivat kansantalouttamme uuteen nousuun. Laitetaan kotimaiset pääomat niihin.

Ville Niinistö
Vihreiden puheenjohtaja

Olli-Poika Parviainen
Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas