julkaistu Aamulehden lukijalta-sivulla 22.5.2014

Tampere on kulttuurikaupunki ja kulttuurilla on suuri rooli kaupungin vetovoimassa. Kulttuuri liittää sukupolvia toisiinsa, tuottaa mielihyvää ja tukee aluetaloutta ja matkailua. Tärkeä osa kulttuuritarjontaamme on Tove Janssonin Tampereelle lahjoittama muumikokoelma, joka on todellinen helmi. Kokoelma on taiteellisesti korkeatasoinen, kiehtova ja kansainvälisestikin tunnettu. On erittäin tärkeää, että tämä taideaarre saadaan hyvin esille.

Muumit ovat muuttamassa Tampere-taloon. Asia on herättänyt keskustelua. Vietämme Tove Janssonin juhlavuotta; nyt oli oikea hetki tehdä Muumilaaksosta pysyvä ratkaisu. Yli 2000 kirjojen alkuperäiskuvitusta ja Muumilaakson kolmiulotteista kuvaelmaa saadaan vihdoin kunnolla esille.

Muumilaakso oli aluksi Metson alakerrassa; remontti ajoi muumit väliaikaisiin tiloihin taidemuseoon. Muuttaessaan Tampere-taloon Muumilaakso pääsee juuri sille suunniteltuun tilaan. Tampere-taloa remontoidaan ja laajennetaan ja Muumilaakson ideaa kehitetään. Muumilaakso on kuitenkin edelleen museo, nyt vain toisessa paikassa. Kokoelmaa saadaan laajasti näytteille ja kirjallisuus ja muumien kansainvälisyys pääsevät monipuolisesti ja nykyaikaisesti esille, elämyksellisyyttä unohtamatta.

Muumilaaksossa käy vuosittain 40 000 museovierasta. Se on ajoittain ollut suosituin museokohde Tampereella. Yli puolet kävijöistä on ulkomaalaisia ja kaikista kävijöistä 80 % on aikuisia. Muumien suosio kasvaa edelleen. Tampere on tässä muumibuumissa mielellään mukana.

Tampere-talossa käy vuosittain 300 000 kongressi- ja konserttivierasta. Pian he näkevät myös Muumilaakson. Toiminta on kansainvälistä ja näin myös muumit saavat laajempaa näkyvyyttä. Talon kulttuurianti kasvaa muumien mukana, konserttien rinnalle tulee kuvataidetta. Myös Sorsapuiston alue soveltuu Muumilaakson mukana tuleviin tapahtumiin. Tampere-talo muuttuu muumien myötä kulttuurikeskukseksi ja Muumilaakso on siellä näkyvästi esillä. Muumilaaksoa markkinoidaan ahkerasti. Talon aulaan tulee muumimyymälä ja kahvila, jotka ovat auki aamusta iltaan. Synergiaedut ovat merkittävät: sekä Tampere-talo että Muumilaakso hyötyvät ratkaisusta. Ratkaisu oli myös taloudellisesti mahdollinen.

Aseman seutua ollaan uudistamassa, kulkuyhteydet ja kaupunkikuva paranevat. Muumilaakson sijainti rautatieaseman, linja-autoaseman ja Helsingin moottoritien läheisyydessä on turistivirtoja ajatellen eduksi.  Muumeista tulee entistä tärkeämpi osa kaupungin vetovoimaa.

Tampereen uusi kaupunkistrategia määrää, että kaupunki linjaa tänä vuonna museoidensa tilaratkaisuista. Hyvä niin sillä keskustelua asiasta on käyty vuosikymmeniä. Tilaratkaisujen on oltava taloudellisesti ja toiminnallisesti toteutuskelpoisia. Uudisrakennus ei ole itseisarvo ja myös muilla museoilla on tilatarpeita. kokonaisuus ratkaisee. Siksi Muumilaaksokin saa nyt vihdoin uudet hyvät tilat.

Muumipapan sanoin: Älkää pelästykö jos Tapahtuu Jotakin!

Olli-Poika Parviainen
Apulaispormestari
Osaamis- ja elinkeinopalvelut, sivistys- ja elämänlaatupalvelut
Tampereen kaupunki