Mielipidekirjoitus Aamulehdessä 28.6.2011

Tampereen seutu kasvaa kohisten. Samoin kasvaa venäläisten matkailu Suomeen. Olisi suureksi eduksi Tampereen ja koko Pirkanmaan liike-elämälle ja matkailuponnisteluille sekä Tampereen tulevalle monitoimihallille, että saisimme suoran junayhteyden Pietariin.

Tampereen ja Pietarin välinen liikenne palvelisi lähes tulkoon puolta Suomea. Siitä hyötyisivät myös kaikki naapurimaakuntamme. Junan luontevin reitti olisi Lahden ja Kouvolan kautta. Ratakapasiteetti on olemassa, samoin nyt vajaakäytössä olevat Allegro -junat ehtisivät kyllä ajamaan Helsingin lisäksi myös Tampereelta. Investointeja reitin avaamiseksi ei tarvittaisi.

Allegron päivittäinen käyttökustannus Tampere-Pietari-Tampere välillä on nykyisten junakustannusten perusteella arvioiden noin 3000-4000 euroa. Reitti on helppo saada kannattavaksi, sillä vain noin 30 matkustajalla suuntaansa edellä mainitut kustannukset tulisivat peitetyiksi. Kyse on lähinnä halusta. Uuden hallituksen tulisi käyttää omistajaohjausta ja laittaa VR tuomaan Pietarin suuri potentiaali myös pääkaupunkiseudun ulkopuolen ulottuville.

Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiössä Tredeassa on jo tekeillä esiselvitys junayhteydestä Pietariin. Tampereen kaupungin, Pirkanmaan liiton ja Tampereen kauppakamarin tulisi mielestämme tehdä voimakasta edunvalvontatyötä yhdessä muiden maakuntien kanssa Pietarin yhteyden nopean avaamisen puolesta. Tarvitsemme hankkeelle kaiken mahdollisen tuen.

Juhana Suoniemi
maakuntahallituksen jäsen (vihr)

ja

Olli-Poika Parviainen
kaupunginhallituksen jäsen (vihr)

Tampere