Mielipidekirjoitus Aamulehdessä 14.12.2014

Särkänniemen ja Onkiniemen aluetta halutaan kehittää elämyspuistona, asuinalueena ja kaupunkilaisten olohuoneena. Näin voi päätellä kaikkiaan 160 Särkänniemen ja Onkiniemen asioista innostuneen kaupunkilaisen kommenteista keskiviikkoiltana 9.12. planetaarion asukasillassa.

Yleisötilaisuudessa pohdittiin liikkumista, asumista, palveluita, rakentamista, matkailua, tapahtumia, virkistysalueita ja Mustalahden satama-alueen kehittämistä. Aamulehden 11.12. jutun otsikkoon poimittua ajatusta Särkänniemen siirtämisestä Teiskoon ei tilaisuudessa julkisesti esitetty. Särkänniemen toimintaa halutaan kehittää nykyisellä paikalla. Onkiniemen tehtaan kulttuurikäyttöä kannatettiin laajasti. Rantoja haluttiin pitää vapaina kaupunkilaisten käytössä.

Alueen kehittäminen on osa kaupungin ”viiden tähden keskusta” -kehittämisstrategiaa. Alueelle tulisi sijoittaa asutusta ja turvata huvipuiston toiminta. Pysäköintiä on ideoitu siirrettäväksi mahdollisesti maan alle. Radikaaleimpia julki tuotuja ideoita olivat ehdotukset köysiradasta Näsinpuistosta Särkänniemeen, Sara Hildénin museon siirtäminen ja Näsinsillan osan siirtäminen Särkänniemen eteen aallonmurtajaksi ja laituriksi. Työryhmissä mietittiin rantaan sijoittuvan helppokulkuisen kävelyreitin rakentamista. Huvipuiston autoliikennettä haluttiin rauhoittaa ja joukkoliikennettä lisätä.

Särkänniemi esitti omia kehittämisajatuksiaan, joita olivat esimerkiksi perhehotelli alueelle ja rantaravintoloita nykyisen pysäköintialueen paikalle. Sara Hildénin taidemuseon piha-aluetta toivottiin saavutettavammaksi. Sara Hildénin taidemuseon tulevaisuuden mahdollisuudet ja vaihtoehdot tutkitaan erikseen. Kulku nykyiseen museorakennukseen voisi olla myös Onkiniemen tehtaan puolelta. Sepänkadulle on tulossa ratikan pysäkki. Siitä toivottiin kiinnostavaa pienrakennusta ja helppoa kulkuväylää huvipuistoon. Lähistöllä on jo nyt Porin radan seisake, josta Särkänniemen Miikka Seppälä visioi huvipuistolle omaa asemaa. Maakuntakaavassa on tosin varauduttu tulevaisuudessa jopa radan tavaraliikenteen siirtämiseen kulkemaan Pyhäjärven eteläpuolelta.

Yhdessä työryhmässä ehdotettiin Santalahdesta Onkiniemen kautta kulkevaa kulttuuriraittia Näsilinnaan ja siitä Finlaysonille ja Vapriikkiin. Helpompia ja vetävämpiä kulkureittejä haluttiin, niin Amurista, Hämeenpuiston päästä kuin Onkiniemen puoleltakin.

Mustalahden satama-altaan ylittävää siltaa kannatettiin, mutta myös vastustettiin – joku ehdotti lossiakin siihen. Sataman historiaa toivottiin esiin. Siilinkarille ja Onkiniemen tehtaalle haluttiin tapahtumia. Onkiniemen trikoon tehdasrakennuksen kulttuurikehittäminen sai laajaa huomiota. Rakennuksessa toimii jo nyt useita eri alojen taiteilijoita ja yrityksiä. Rakennus on hyväkuntoinen ja erään läsnäolijan mukaan kestää myös lisäkerrosten rakentamisen. Onkiniemen tehdas on harvoja jäljellä olevia paikkoja, jonne luovien alojen kulttuuritehdas voitaisiin toteuttaa.

Tunnelin ansiosta vapautuvalle maa-alueelle esitettiin rakentamista, mutta rakennusten korkeus jakoi mielipiteitä. Tunnelin rakentamista pidettiin enimmäkseen hyvänä alueen rauhoittumisen kannalta, mutta rakentamisvaihe koettiin harmilliseksi. Myös huvipuistoalueen ja asutuksen puustoa on asukkaiden mielestä karsittu turhaan. Särkänniemestä/Onkiniemestä tehdään ideoiden perusteella yleissuunnitelma. Keväällä 2015 ollaan luonnosvaiheessa, joka esitellään kaupunkilaisille. Alueesta on mahdollista saada ainutlaatuinen ja monipuolinen osa kantakaupunkia!

Olli-Poika Parviainen
Apulaispormestari

Tero Tenhunen
Hankejohtaja