Mielipidevastine Aamulehdessä 3.2.2016

Kauko Helevirta epäili Aamulehdessä 28.1. perustulon toimivuutta. Todellisuudessa perustulolla voitaisiin parantaa työllisyyttä inhimillisellä tavalla ja matalin kustannuksin.

Yhä useamman ihmisen elämään kuuluvat pätkätyöt, uusi ammatti tai yritystoiminta työnteon rinnalla. Epävarmuus koskettaa kaikkia opettajista koneistajiin.

Monissa tilanteissa sosiaaliturva ei vieläkään tue ihmisten toimeliaisuutta, vaan voi päinvastoin lannistaa. Pahimmillaan perheen ei ole taloudellisesti lainkaan järkevää ottaa työpätkää vastaan. Jokainen työllä ansaittu euro saattaa leikata etuuksia. Yritystä ei uskalleta perustaa, kun toimeentulon pelätään lakkaavan kokonaan.

Useita tällaisia tilanteita voidaan helpottaa perustulolla. Perheille jäisi useammin pienistäkin työkeikoista rahaa käteen. Lyhyetkin työjaksot taas tukevat myös tulevaa työllistymistä. Perustulo olisi yksi osaratkaisu myös yrittämistä epäröiville. Yritystoiminnan alussa tai sen tilapäisissä vaikeuksissa toimeentulo olisi turvattu.

Aivan kuten esimerkiksi eläkkeet tai työttömyysturva, perustulo voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Vihreiden ehdotus on suunniteltu tarkasti niin, että kaikille taataan nykyisen perusturvan suuruinen summa, mutta keskituloisen palkansaajan verotus nousee saman verran. Keskituloiselle tilille tulee palkkapäivänä käytännössä sama summa kuin ennenkin. Lisätietoa voi lukea ulkopuolisten ekonomistien tekemistä laskelmista vihreiden sivuilta.

Ajatus voi tuntua aluksi yllättävältä tai nurinkuriselta. Todellisuudessa se olisi roima yksinkertaistus nykyiseen sosiaaliturvan ja verotuksen viidakkoon.

Eniten perustulo vaikuttaisi pienituloisiin. Monessa perheessä taloudelliset kannustimet työhön kasvaisivat selvästi. Suurimmalla osalla pienituloisista perustulo korvaisi jonkin heille nyt maksettavan minimietuuden. Siksi nettokustannukset jäisivät pieniksi.

Perustulon todelliset vaikutukset tulevat parhaiten esiin huolellisessa käytännön kokeilussa. Siksi hallituksen idea kokeilla perustuloa on hyvä, ja vihreät kannattaa sitä – kuten myös suurin osa suomalaisista. Kokeilusta saadaan myös lisätietoa perustulon käyttöönottoon ja maksimoitua sen hyötyjä.

Suomessa on työtä vailla tekijöitä, ihmisiä ilman työtä ja haaveiksi jääviä yritysideoita. Tällaiseen haaskaukseen meillä ei vaikeina taloudellisina aikoina ole varaa. Perustulo on hyvä ratkaisu työllisyyden parantamiseksi.

Olli-Poika Parviainen, kansanedustaja (vihr.)
Ville Hämäläinen, pj, Pirkanmaan vihreä liitto ry