Sanna Marinin, Olli-Poika Parviaisen ja Anna Kontulan mielipidekirjoitus Aamulehdessä 24.11.2015

Perheiden toimeentulossa ja yhteiskunnassa yleisestikin lisääntynyt epävarmuus kasvattaa painetta perheille kohdistettujen palvelujen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi. On lyhytnäköistä, että hallitus on valinnut keskeiseksi säästökohteeseen lapset, perheet ja tulevaisuuden. Hallitus tekee politiikkaa, joka ajaa etenkin pienituloiset ja valmiiksi vaikeassa asemassa olevat perheet entistä ahtaammalle.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen, varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattaminen sekä aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan maksujen korotukset jopa kaksinkertaisiksi ovat paitsi lasten hyvinvoinnin näkökulmasta huonoja päätöksiä myös taloudellisesti järjettömiä.

Varhaiskasvatuksen tukeminen on yksi kannattavimmista investoinneista, jonka voimme yhteiskunnassa tehdä. OECD:n laskelmien mukaan varhaiskasvatukseen sijoitettu 1 euro tuottaa 7 euron hyödyn yhteiskunnalle. Esimerkiksi taloustieteen professori Sixten Korkman kirjoitti kolumnissaan, ettei päätöstä ole tehty lasten parasta ajatellen, että se on tyhmä ja tulee yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä kalliiksi. Myös eduskunnan sivistysvaliokunnan kuulemat asiantuntijat ovat varsin yksituumaisesti tyrmänneet hallituksen varhaiskasvatukseen kohdistamat leikkaukset.

Hallituksen esitysten ongelmallisuudesta kertoo sekin, että useat kunnat ja kaupungit kuten Tampere, Helsinki, Vantaa, Kotka, Hämeenlinna ja Valkeakoski ovat päättäneet olla toteuttamatta päätöksiä tai osaa näistä. Tampereella ryhmäkokojen kasvattamista vastustivat lähes kaikki valtuustoryhmät ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus kaatui, kun SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja SKP:n ryhmien lisäksi yksi perussuomalaisten ja yksi keskustan valtuutettu äänestivät oman hallituksensa esitystä vastaan.

Perjantaina 20. marraskuuta vietettiin lasten oikeuksien päivää. Hallituksen arvovalinta leikata varhaiskasvatuksesta lisää lasten eriarvoisuutta, hankaloittaa perheiden arkea, kuormittaa päivähoidon työntekijöitä sekä lapsia, lisää byrokratiaa ja tulee pitkällä aikavälillä taloudellisesti kalliiksi. Vetoamme hallituspuolueiden edustajiin, että he kuuntelevat asiantuntijoita ja tekevät oikean ratkaisun olla leikkaamatta lapsilta ja tulevaisuudesta.

 

Sanna Marin
Kansanedustaja (sd.)

Olli-Poika Parviainen
Kansanedustaja (vihr.)

Anna Kontula
Kansanedustaja (vas.)